Kategorier
Hiphop Musikk

The Roots: Fortsatt verdens beste hiphopband?

Fredag 13. september gir The Roots ut sin nye plate, Wise Up Ghost, et samarbeid med selveste Elvis Costello.

Jeg har tidligere lagt ut mitt 1995-intervju med bandet, men her et knippe anmeldelser fra tiden da jeg syntes «verdens beste hiphopband» sto i fare for å forsvinne opp sin egen rumpe.

1: «Årets nedtur», Aftenposten Aften-anmeldelse av Rockefeller-konsert i 2004. 

The Roots
Rockefeller 2004
Publikum: Fullt
Aktuell CD: The Tipping Point
3/6

The Roots var verdens beste hiphopband. Nå er de mest selvopptatte og selvhøytidelige.

Jeg har sett The Roots flere ganger, og hver gang har jeg ønsket at å få se bandet om igjen så fort som mulig. Gjerne neste dag! I går var jeg misunnelig på karen som ble kastet ut av sikkerhetsvaktene midt i bandets avsluttende trommesolo.

Faller for egen hype
Philadelphia-bandet slo gjennom med andrealbumet Do You Want More?!!!??! fra 1994, og spilte på salige Headon allerede sommeren 1995. Her var et hiphop‑band som førte arven etter Stetsasonic videre. Trommeslager Amir ”?uestlove” Thompson var en levende breakbeat-jukeboks, rapper Tariq ”Black Thought” Trotter var en briljant frontfigur og bassist Leonard ”Hub” Hubbard var så stødig at han pustet nytt liv i bass-soloen. Bandet bygget opp et solid rykte gjennom flere flotte album og gnistrende konserter, og Rockefeller var veldig utsolgt i går. Billettene skal ha gått for 800-900 kroner på svartebørsen.

Black Thought, ?uestlove og Hub er fortsatt stammen i bandet, men nå har de falt for sin egen hype. The Roots er overbevist om at de er verdens beste hiphopband, og mangelen på konkurranse gjør at de kan gjøre som de lyster. Dermed vil de vise at de også mestrer funkrock, heavy metal, disco og reggae. Det gjør de ikke.

I fellen
The Roots sto frem selvopptatte og selvhøytidelige, og gikk de i de fleste mulige bandfeller i går:

* De spiller lite fra sine fire første album.

* Tromme-, gitar- og bass-soloer uten mål og mening.

* Et midtparti som kretser rundt bandets ”eksperimentelle” sider.

* En traurig versjon av Led Zeppelins ”Whole Lotta Love”.

* Bandets største hit, ”You Got Me”, i slapp reggaeversjon.

Et til dels grøtete lydbilde gjorde ikke saken stort bedre, og det sier sitt at rapperen Sage Francis – kun ved hjelp av en cd-spiller – klarte å skape langt bedre underholdning på Blå tidligere i høst enn det de seks karene i The Roots klarte i går.

Det var selvfølgelig flere lyspunkter underveis, vi snakker jo om The Roots, men virkelig moro ble det først under ekstranumrene. Da suste bandet gjennom låter som ”Shimmy Shimmy Ya” av Ol’ Dirty Bastard, ”I Need Love” av LL Cool J, ”Iron Man” av Black Sabbath og ”Nothin’” av N.O.R.E. i høyt tempo. Dette var et ekko av det lekne bandet jeg hadde falt for, selv om det føltes som et velbrukt partytriks.

The Roots var lekne gjennom hele konserten, men det var mest selvopptatt lek. Slik som er mest moro for dem som deltar, ikke de som ser på. Dermed føltes det passende å avslutte med en laang trommesolo, og det var da jeg drømte om å bli kastet ut.

2: «Ikke for nybegynnere», Bergens Tidende-anmeldelse av Home Grown!-samleplatene. 

The Roots
Home Grown! The Beginner’s Guide To Understanding The Roots: Volume One + Volume Two
Okayplayer/Geffen/Universal 2005
3/6

Lyden av et band som forsvinner opp sin egen rumpe.

Da The Roots sommeren 1995 spilte i Norge for første gang, var det en sulten og leken gjeng som viste seg fram – fast bestemt på å vise at et godt, gammeldags band kunne spille rytmetung hiphop uten å surre seg bort i acid jazz. Da The Roots besøkte Norge igjen i 2004, var bandet både selvopptatt og selvhøytidelig, der de rotet seg bort i lange soloer, traurige coverversjoner og slitsom sjangersurfing. ‘

The Roots har snublet i sin egen myte, for det er stor forskjell på et band som vil bli verdens beste hiphopband og et band som tror de er det. Der har vi forskjellen på The Roots anno 1995 og 2005 i et nøtteskall, og disse to samleplatene understreker at bandet tror absolutt alt de rører blir til gull.

Etter seks album hadde en streit ”best of”-samler vært på sin plass, men The Roots gjør det sjelden enkelt for seg selv. Dette er på ingen måte noen nybegynnerguide, men to separate plater som ramler forvirret rundt et sted mellom en ”greatest hits”-plate og en samling av rariteter. Det er flust med godbiter her, men brorparten er myntet på fans som vil ha alt – og som til gjengjeld melkes av plateselskapet, som burde ha gitt ut dette som en dobbelt-cd.

Hvilket som helst av The Roots’ studioalbum er en bedre investering, så finn heller fram høydepunktene Do You Want More?!!!??! (1994) og Things Fall Apart (1999).

Jeg har fortsatt håp om en strålende plate når The Roots i 2006 debuterer på Jay-Zs nye etikett Def Jam Left, men disse to platene er for spesielt interesserte.

3: VG-tips fra 1996.

The Roots er vel i ferd med å bli første rapgruppe som kvalifiserer til den tvilsomme hedersbetegnelsen «norgesvenner». Men etter to opptredener på klubben Headon i Oslo de siste årene, og en glimrende konsert på årets Quartfestival, ligger tanken snublende nær.

Philadelphia-rapperne i The Roots leverer en slentrende, og sterkt vanedannende, blanding av jazz, hip hop og «philly-soul». Den forrige platen, Do You Want More?!!!??!, inneholdt brukne rytmer, som tok hvilepulsen til lytteren med på en skikkelig svingom. En uhyre fengende lydopplevelse. Neste single fra The Roots blir å finne i Norge fra september.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

4 svar på “The Roots: Fortsatt verdens beste hiphopband?”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..