Kategorier
Skjønnlitteratur Tegneserier

To hundeliv

Hvor mange norske tegneserier rettet mot de minste barna finnes i vrimmelen av plastinnpakkede prinsesse- og Donald-blader i butikkenes bladhyller?

Svaret er null, men i høst dukket det plutselig opp to stykker i bokhandelen. Begge med en hund i hovedrollen.

Anna Fiske samler sine tegneserier med den kunstinteresserte Palle Puddel fra det savnede barnebladet Rabbel i boken Palle Puddel: Et hundeliv (No Comprendo Press), mens Bjørn Ousland lar sin bikkjefigur Bisk ta skrittet fra billedbok til tegneserie med Bisk blir redd (Cappelen Damm). Begge de to tegneserieskaperne har de siste årene konsentrert seg om billedbøker, som riktignok grenser sterkt opp mot tegneserien i form, men i disse to utgivelsene er det altså full rulle med snakkebobler og flere ruter pr side.

– Jeg har lenge tenkt at Bisk ville egne seg godt som tegneserie, og liker godt å lage en historie som drives fremover kun av bilder og dialog. Selve historien er nok blitt dobbelt så lang og mer omfattende enn en vanlig Bisk-fortelling i billedbokform, men hver tegneserierute er nok ikke like forseggjort som en side i billedbøkene, så tror ikke jeg har brukt så veldig mye lengre tid. Men håpet er jo også å lære opp de minste til å lese tegneserier, og siden mine billedbøker ligger ganske nær opp til serienes fortellerstruktur uansett, var det et naturlig steg å ta, forteller Ousland.

Men det de færreste fans av Ouslands barnebøker om Bisk vet, er at figuren faktisk ble født som en tegneserie. For voksne. I 2003 ga Ousland ut heftet «Bisk» på Jippi Forlag, med et knippe stumme svart/hvitt-tegneserier myntet på et eldre publikum.

Opprinnelig publisert i D2.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..