Kategorier
Intervjuer Musikk

Radio 4: Da dans var politisk

Dette er helt sant: For ti år siden måtte New York-klubber ha lisens dersom publikum skulle danse. Nettopp derfor opplevde byen et oppsving i dansbar rock rundt tusenårsskiftet, mente bandet Radio 4, som jeg intervjuet i 2002.

Les også denne ferske, og ypperlige, saken fra Red Bull Music Academy: «Dancing Among the Ruins: The Highs and Lows of NYC Club Culture in the ’00s».

«New Disco» og «Dance To The Underground» freser Brooklyn-bandet Radio 4 over monotone gitarriff, feedback-støy og hissige rytmer på albumet Gotham!. Dansbar rock er tilbake i New York, og denne gangen er det politisk.

– For noen år siden begynte borgermester Rudolph Giuliani å håndheve gamle bestemmelser om dansing i New York. Å danse er blitt en politisk handling i New York, og det er ikke tilfeldig at flere band har begynt å spille dansbar rock, sier Anthony Roman i Radio 4.

Bøtelegges for dans
Roman snakker om en gammel lov som forbyr dansing til levende musikk dersom stedet ikke har en såkalt «kabaret»-lisens. Loven ble innført i 1926 for å slå ned på jazzklubber der svarte og hvite danset sammen, men har vært sovende inntil daværende borgermester Rudolph Giuliani gjenoppfrisket den for noen år siden – for å tjene noen ekstra kroner til bykassa på salg av «danselisenser».

– Jeg har vært til stede på steder som er blitt bøtelagt fordi publikum har danset på en konsert. Det er ganske skremmende, og selv om det kanskje virker smålig å engasjere seg i en slik liten sak etter 11. september, er det allikevel et spørsmål som må reises. Giulianis etterfølger, Michael Bloomberg, viderefører praksisen – og etter 11. september er det generelt blitt mye vanskeligere å kritisere de lokale myndighetene.

Hyllest og protest
Gotham! er både en hyllest til nattelivet i New York og en protest mot en amerikansk indierockscene Roman synes er blitt både apatisk og navlebeskuende.

– Vi er frustrert over mengden av innadvendt indierock og sutrete emorock, så derfor var vi nødt til å skue tilbake i tid for å finne inspirasjon til å gjøre noe nytt og mer livat. Dagens indierockere synes bare synd på seg selv, noe som fører til et stort skille mellom artist og publikum. Vi ønsker større kontakt med og vil skape noe vi kan dele med publikum: Dansing og sanger som ikke bare handler om oss selv, men som folk kan kjenne seg igjen i.

80-tallet
Sammen med likesinnede som Liars og Interpol oppdaterer og gjenopplever Radio 4 den dansbare punkrocken fra tidlig 80-tall.

Liars vekker minner om Gang of Four på debuten They Threw Us All in a Trench and Stuck a Monument On Top, mens New York har fått sitt eget Joy Division i Interpol og deres debut, Turn on the Bright Lights.

– En scene har utviklet seg, bestående av band som var frustrert over at det skjedde så lite nytt i New York.

Roman er 29 år gammel og akkurat for ung til å ha opplevd den kreative postpunkscenen da rock, punk, reggae, hiphop og disco smeltet sammen rundt 1980 – i band som Talking Heads, Tom Tom Club, Gang of Four, The Clash og Joy Division. Men den mer klubbaserte electroclash-bølgen med artister som Fischerspooner og Peaches har Roman mindre sans for, den har for sterkt «fashion»-preg for Radio 4s punkbakgrunn.

– Det er klare likhetstrekk mellom oss og electroclash-artistene, men det er to forskjellige scener som ikke har så mye med hverandre å gjøre som du tror. Electroclash er for glamorøst og moteorientert for oss. De ser tilbake på den samme perioden på 80-tallet, men bruker elementene derfra jeg ikke liker.

Opprinnelig publisert i Dagsavisen.

Bonus 1: Dagsavisen-anmeldelse av Gotham!.

Radio 4
Gotham!
City Slang/Virgin 2002
5/6

Ved siden av den mye omtalte electroclash-bølgen har New York opplevd en oppblomstring av levedyktig postpunk de siste årene.

Band som Liars og Interpol har tatt opp arven etter Public Image Ltd, Gang Of Four, Talking Heads, The Clash og Joy Division – og skaper rock som både er mørk og dansbar, funky og støyende. For deg som ikke er fremmed for tanken på funky congas og gitarfeedback i samme låt, med andre ord.

Og nå er Radio 4 her med gjenfødelsens første virkelig fullendte album. Gotham! er opprinnelig gitt ut på Gern Blandsten (som også ga oss Liars), og albumet er en skrudd feiring av nattelivet i New York – den simpelthen oser svette skinnjakker, mørke skjeggstubber, billig øl, korte skjørt og stinkende rockebuler. Radio 4 legger ikke skjul på sine 80-tallsforbilder, men når Gotham! er gjennomført med slik bravur, stil og variasjon er det liten tvil om at Radio 4 også klarer å skape noe nytt og eget.

Radio 4 dyrker dansemusikkens suggererende repetisjoner, funkens basslinjer, støyrockens skurrende gitarer og punkens snerrende antiautoritet istedenfor rockens mer tungrodde eksesser, og resultatet blir en av årets mest funky rockeplater, dansbare punkplater og støyende danseplater.

 

3 svar på “Radio 4: Da dans var politisk”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..