Kategorier
Hiphop Intervjuer Musikk

Turntablism: Platespilleristene kommer

Rappere som battler har fått ny popularitet, ikke minst takket være Skeez-TV. Men vet du i det hele tatt hvem som vant årets DJ-verdensmesterskap, The DMC World DJ Championship 2013? Vinneren finner du her.

Mens vi venter på fornyet interesse, her er min dj-sak anno 2003:

Med begrepet ”turntablism” viser hiphopens dj-er at de klarer seg fint uten rappere. To platespillere og en stor platesamling er alt som skal til for å lage helt ny musikk.

(Les om flere norske turntablister: Final, Whiteshadow og Floora.)

Hiphoppionerer som DJ Kool Herc, Afrika Bambaataa, Grandmixer D.ST og Grandmaster Flash var de første som brukte platespillere som instrument.

På klassikeren ”The Adventures of Grandmaster Flash On The Wheels of Steel” fra 1981 mikser Flash sammen Sugarhill Gang, Queen, Blondie, Chic, The Incredible Bongo Band med mer til en ny og rå type musikk ingen hadde hørt lignende av på plate før.

Men etter som hiphop slo gjennom, kom vokalisten i fokus, mens mer studiobaserte produsenter tok over komponeringen på bekostning av dj-ene. Men nå er dj-ene tilbake – denne gang uten rappere.

På egne ben
– Mens rappere alltid hadde med seg en dj tidligere, er det i dag mer og mer vanlig å bruke DAT og minidisc som komp. Samtidig viste ”turntablism”, som oppsto som begrep for fem-seks år siden, at dj-ene kunne stå på egne ben uten en rapper. De som driver med turntablism spiller ikke plater, men bruker platespillere og plater som et instrument. Jeg kaller det platespillerisme, sier Sabri Kitmitto, alias Saber, vinner av Soul Kitchens DJ Battle i fjor.

Amerikanske DJ Babu i Beat Junkies har fått æren for turntablismbegrepet, som oppsto for å skille ut den nesten usynlige miksingen dj-er innen disco, house og tekno fra den mer teknisk avanserte og vågale miksingen, scratchingen, rytmesjongleringen og lydkollasjene i hiphop.

– En turntablist står ikke bare og spiller skiver, men gjør langt mer tekniske ting. I dag kan de fleste dj-ene teknikkene, utfordringen er å gjøre nye og kule ting med disse teknikkene. Det ligger svært mye planlegging og øving bak en opptreden, men scratchingen gir rom for improvisasjon, sier Thomas Gullestad, alias Klovner i Kamps DJ Goldfinger og årets DJ Battle-vinner.

Saber og Goldfinger har dannet DJ-gruppa S&G Turnademics, og jobber med en dj-film og drømmer om plateutgivelse. I første omgang blir det en plate med lyder og trommeloops til bruk for andre dj-er, men duoen har også begynt å leke seg med turntablism på plate.

Lite dansbart
– En djs oppgave er som regel å få folk til å danse, mens en turntablist er en du lytter til mens han gjør sin greie med platespillerne som et instrument, sier den danske dj-mesteren DJ Noize, som nylig har skrevet kontrakt med danske Virgin, men da en mer vokalbasert affære – og ikke en turntablismplate.

For turntablism er fortsatt i hovedsak konsentrert rundt opptredener og dj-battles, mens det på plate tradisjonelt sett har vært brukt som pausefyll. Goldfinger har en låt med på Oslo Fluids Cycles of Life, mens også Big K og Tommy Tee har gitt ut turntablistlåter.

I andre halvdel av 90-tallet begynte flere amerikanske artister å gi ut dj-baserte plater, selv om de sjelden var like vågale som dj-enes intense show på scenen – fortsatt det beste stedet å oppleve en ekte platesjonglør. Men artister som Mix Master Mike, Invisbl Skratch Piklz, X-Ecutioners, Kid Koala, Chut Chemist, Q-Bert, DJ Disk og samleplatene Return of the DJ (med Tommy Tee!) og Deep Concentration viser spennende takter.

Avantgarde
Her hjemme har avantgarden stukket av med æren for første norske ”turntablism”-plate, rett foran nesen på hiphopmiljøet. John Hegre og Lasse Marhaugs Jazzkammer-plate Turntable Surface Fireball 2 er utelukkende skapt med hjelp av platespillere og plater.

– Vi føler at platespillere som instrument har langt større muligheter enn hva techno- og hiphopfolket hittil har utnyttet. Vår plate ble til ved at vi samplet de «stille» øyeblikkene på gamle plater, knitringen og overflatestøyen rett og slett. Det er et spennende sound som gir helt egne assosiasjoner. Vi kommer til å jobbe mer med dette, sier Lasse Marhaug.

Faktisk var det samtidskomponisten John Cage som var først ute med å bruke platespillere som instrument; komposisjonen ”Imaginary Landscape No. 1” fra 1939 er skrevet for pianist, cymbalist og to platespillere. Men ingen tok opp hansken før hiphop eksploderte på 70-tallet, men så vendte samtidsmusikere og –komponister tilbake til utfordringen på 80-tallet.

– Folk som Otomo Yoshihide, Project DARK, Christian Marclay, Francisco Lopez og Philip Jeck har gjort meget spennende ting med platespillere de siste 20 årene. De har sett mulighetene instrumentet byr på og eksperimentert med det. Her hjemme har Tore H. Bøe arbeidet i samme felt, forteller Marhaug.

Uten plater
Mye av dette tipper over i performance, installasjon og kunstprosjekter – for hva skal man si om Project DARKs plater laget av ost og kjeks? Eller Christian Marclay, som spredde 3500 plater utover et gallerigulv i seks uker for at folk skulle trampe på dem – og så pakket dem inn som ordinære plateutgivelser?

Vi lar siste ord gå til japaneren Otomo Yoshihide, som med sin interesse for ekstrem støy og frijazz har gitt et helt annet perspektiv på turntablism gjennom soloarbeid og gruppa Ground Zero:

– Jeg har nesten stoppet å bruke plater, men bruker bare platespillerne. Jeg har gjort en konsert med bare feedbacken fra platespillerne; alt er allerede blitt gjort med platespillere og plater, sa  han i et intervju med The Wire.

Vi venter på at norske platespillerister skal vise at Yoshihide tar feil.

Anbefalte turntablism-album
DJ Faust: Man Or Myth? (Bomb Hip-Hop)

Ground Zero: Ground Zero (Les disques du soleil et de l’acier)

Invisbl Skratch Piklz: Vs Da Klams Uv Deth (Asphodel)

Kid Koala: Carpal Tunnel Syndrome (Ninja Tune)

Christian Marclay: Records 1981-1989 (Atavistic)

Mix Master Mike: Anti-Theft Device (Asphodel)

PhonopsychographDISK: Ancient Termites (Bomb Hip-Hop)

X-ecutioners: X-pressions ( Asphodel)

Diverse artister: Return of the DJ vol. 1-3 (Bomb Hip-Hop)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..