Kategorier
Intervjuer Kunst Tv

Da Bjarte Hjelmeland sa farvel til (inj)urinerende satire

Torsdag 24. oktober er det oslopremiere på Bjarte Hjelmeland-showet Gu kor gøy! på Edderkoppen teater. I den anledning: Mitt 1996-intervju, da Hjelmeland takket for seg i TVNorges Mandagsklubben og all lignende tv-satire for godt.

[2014-kommentar: Legg merke til ordspilltittelen «Aldri mer (inj)urinerende satire» (basert på at Hjelmeland lot som han tisset på et nummer av Se og Hør, og at dette er faktisk eneste gang jeg har intervjuet noen på Theatercafeen. Det var også eneste gang jeg som Rampelys-reporter fikk utdelt et oppdrag fra sjefredaktør Bernt Olufsen. Han kom nemlig opp med ideen om at det hadde vært flott å promilleteste programlederne (som nippet til noen ølflasker på tv), jeg møtte bare på ett problem i forarbeidet til den planen. I 1996 kunne blåsetesting bare påvise om det var promille eller ei, og det visste vi jo. Det var ingen av programlederne som nekta for at de drakk øl. Skulle VGs lesere derimot få vite selve promillen, måtte jeg ta blodprøve på dem. Og det ble for drøyt, selv for VG.]

Aldri mer (inj)urinerende satire
Skuespilleren Bjarte Hjelmeland vil aldri mer stå fram som seg selv på scene eller skjerm.

Dette har Hjelmeland kommet fram til etter at tv-programmet Mandagsklubben sporenstreks ble nedlagt denne uken, etter at programleder Hjelmeland tilsynelatende urinerte over siste utgave av Se og Hør.

– Jeg er glad det er over. Nå kan jeg konsentrere meg om å være skuespiller, sier den unge bergenseren.

26 år gamle Bjarte Hjelmeland er regnet blant Norges største skuespillertalenter. For tiden opplever han stor suksess med stykkene Natt, rett før skogen og Folkeutrydning eller leveren min er meningsløs på Torshovteatret i Oslo. Men det er som røykende, drikkende, og nå urinerende programleder i TvNorges Mandagsklubben at han virkelig er blitt kjent.

– Jeg kan ikke annet enn å le. Hver mandag har jeg stukket innom tv-studioet, drukket noen øl og vært meg selv en time. Eller, rettere sagt, en vulgærversjon av meg selv. Det har vært en av de enkleste rollene jeg noensinne har hatt.

Hjelmeland er svært forundret over at hans oppførsel i programmet ble godt stoff i avisene. Etter mandagens program bestemte ledelsen i TVNorge å legge ned Mandagsklubben med øyeblikkelig virkning. Dråpen som, bokstavelig talt, fikk begeret til å flyte over for TVNorge, var at Hjelmeland simulerte urinering på et nummer av Se og Hør.

– Egentlig synes jeg dette forteller mest om hvilke aviser vi har her i landet. Det skal ikke mer til enn å tenne en sigarett og helle litt øl over et ukeblad før pressen går av hengslene.

Hjelmeland2

Veldig moralsk
Hjelmeland er også forbauset over den lave takhøyden i tv-mediet.

– På teaterscenen gjør man mye verre ting enn vi har vært i nærheten av på Mandagsklubben. Jeg trodde ingenting kunne provosere lenger, men så skjer dette med denne bagatellen av et program. Det må ha noe med at vi kom rett inn i stua til folk. Jeg ble overrasket over all kjeften, og opplevde tv-mediet som veldig moralsk.

– Det skumle er at ingen bryr seg om innholdet lenger. Det er formen som provoserer, det at vi røyker og drikker på scenen

Produserer tapere
Hjelmeland synes det ligger langt mer sprengstoff i stykkene han spiller i på scenen. Spesielt med Natt, rett før skogen føler Hjelmeland at han griper fatt i folk. Stykket, som foregår på en Oslo-trikk, handler om en av byens hjemløse. Hjelmeland er eneste skuespiller i stykket, som ble belønnet med terningkast 5 i VG. Trikken er utsolgt fram til jul.

– Dette er et stykke som burde skape debatt, ikke Mandagsklubben. Her i Oslo produserer byen stadig nye tapere. Hver dag ser jeg nye fjes blant tiggerne på Egertorget og blant dem som stinker av tynner på trikken. Vi har et samfunn som produserer tapere, med dette stykket prøver jeg å finne mennesket bak rusen. Dette burde skape debatt, ikke det at jeg røyker på tv, avslutter Hjelmeland.

Dette er Bjarte Hjelmeland

* Bjarte Hjelmeland kom inn på Teaterhøgskolen ved første forsøk, bare 18 år gammel, og var ferdigutdannet i 1991.

* På skjermen har han spilt i kinofilmene Byttinger og Svarte pantere, samt tv-seriene Vestavind og Chez toi.

* På scenen har vi sett ham i Torshovteaterets Disney-Killer, og han har ellers spilt alt fra Shakespeare til Klatremus

* I fjor mottok han Per Aabels ærespris.

* Nå er Hjelmeland en del av Torshov-ensemblet. I tillegg har han hatt en bijobb i TVNorges Mandagsklubben.

* Og i 1997 dukker Hjelmeland opp i NRK 2-serien Hotell Oslo, NRK-serien Asylet, spillefilmen Lyssky himmel og tv-filmen Besettelse.

Bonus: Saken «Tv-program drev ap med kongehuset», skrevet før intervjuet. 

Prinsesse Märtha Louise ble kalt Norges eldste «hestefjortis». Og Rune Gerhardsen ble koblet til en anbefaling om onani. Det er bare noe av innholdet i TVNorges Mandagsklubben i går kveld.

Programleder Bjarte Hjelmeland fyrte også denne gangen opp en sigarett på tvers av løftene til TVNorge forut for sendingen.

Hverken gjester eller programledere vil røyke, lovte Lasse Gimnes i TVNorge i gårsdagens VG. Mandagsklubben vakte mye oppsikt sist uke, fordi programlederne drakk alkohol og røykte på direkten. I går fortsatte de å provosere, ved å drive ap med kongehuset. Märtha Louises 25-årsdag ble «feiret». I presang fikk prinsessen en ridepisk, svart silkeundertøy, samt wunderbaum til sin eventuelle lastebil.

– I tilfelle det lukter for mye hest, spøkte Bjarte Hjelmeland.

Senere i sendingen fikk Hjelmeland en telefon fra en «Haakon». Under påtatt blygsel forklarte Hjelmeland at det var kjæresten hans som var på tråden, og avtalte å møte «Haakon» utenfor Slottet.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Da Bjarte Hjelmeland sa farvel til (inj)urinerende satire”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..