Jeg steila litt da jeg fikk en pressemelding fra Sony om Rory Gallaghers nye samleplate, Kickback City. For hva sto det?
«Et unikt produkt som bringer sammen to verdener, Rory Gallaghers musikk og forfatteren Ian Rankins anerkjente grafiske tegneseriefigur Timothy Truman.»
Close, but no cigar. Med verk som Scout, Wilderness, Jonah Hex og Conan har Truman vist seg fram som en av dagens beste tegneserieskapere innen moderne westerns (ja, er ikke Conan også en western i bunn og grunn?). Her er saken jeg klarte å få på trykk om den biografiske tegneserien Wilderness i VG i 1996.
Tegneserien Wilderness: The True Story of Simon Girty er noe så sjeldent som en tegneseriebiografi. Den kan du nå lese i westernbladet Caliber.
Den amerikanske serieskaperen Timothy Truman står bak serien. Truman er lite kjent i Norge, men har en rekke gode serier bak seg. Wilderness, kanskje hans beste tegneserie, er nå oversatt til norsk.
Serien tar for seg livet til Simon Girty, som ble født i Pennsylvania i 1741, og døde eksil i Canada 77 år senere.
Girty blir regnet som en av skurkene i amerikansk historie. Tidligere bøker har omtalt ham som et ondskapens uhyre og en brutal og fordervet villmann
Fange hos indianere
Girty deltok nemlig på «gal» side under den amerikanske revolusjonen og indianerkrigene i Ohio som fulgte.
16 år gammel ble Girty tatt til fange av indianere, og han vokste opp hos seneca-indianerne. Under den amerikanske revolusjonen deltok senecaene og Girty på britenes side
Research-arbeid
Trumans serie er et meget godt stykke arbeid, med et enormt researcharbeid. Den er godt tegnet og medrivende fortalt, og handler om en spennende periode i amerikansk historie.
«Jeg har valgt å bruke tegneseriens form når jeg skal berette om Simon Girtys liv, fordi det er den mest effektive og stemningsskapende måten for meg å føre deg inn i hans verden på,» skriver Truman i forordet.
Bonus: Wilderness ble fullt fortjent nominert til Sproingprisen i 1997. Da skreiv jeg denne saken i Bergens Tidende.
BT-tegnere nominert til Sproing-prisen
Tre av de fem nominerte til årets «tegneserie-Oscar», Sproingprisen, er faste bidragsytere i BT: Karine Haaland, Sven Tveit og Inga-Lill Røsberg.
Dessverre førte et noe magert tegneserieår i fjor til at de verdige kandidatene til tegneserienes svar på «Oscar» i Norge var få. Men høydepunktene fantes, og da spesielt i den norske kategorien.
– Det var klart lettest å finne frem de nominerte til den norske prisen. I den utenlandske kategorien slet vi med å finne fem verdige kandidater, forteller Per Jørgen Olsen, medlem i Sproing-juryen.
Avstemning
Sproing ble for første gang delt ut i 1988, og den gang gikk prisen til Tor Bomann-Larsens Drama i Bayern og Carl Barks‘ «Donald Duck: I det gamle Persia». Det er Norsk Tegneserieforum (NTF) som deler ut prisen; en jury velger ut fem nominerte i norsk og utenlandsk klasse, mens NTFs medlemmer (og andre som får tak i en stemmeseddel) stemmer over de nominerte.
Ivar Aasen
Blant fjorårets norske serier var det spesielt Erna Osland og Arild Midthuns ambisiøse serie om Ivar Aasen som utmerket seg. I tillegg dukket Gateavisas tegneserieekstra Forresten opp med to numre, med serier fra mange norske talenter, og Bladkompaniet åpnet for norske striper i sine humorblader av typen Tommy og Tiger’n [2013-kommentar: Her legges altså grunnlaget for Pondus og Nemi].
– Personlig gledet jeg meg mye over Forresten, mens de norske humorstripene stort sett var for dårlige. Men Karine Haaland var en tegner som skilte seg positivt ut, mener Olsen.
Haaland er nominert for serien «Å jul med din lede» i bladet Larsons gale verden, hvor hun jevnlig også lager seriestriper. En av fjorårets beste utgivelser, Steffen Kvernelands Amputerte klassikere II, faller utenom fordi albumet samler serier utgitt før 1996.
På den utenlandske siden er det forlaget Bladkompaniets bokutgivelsen av serien Sandman som utmerker seg positivt, sammen med Timothy Trumans flotte westernserie Wilderness i Caliber. Dessverre gikk Caliber nettopp inn, så avslutningen av Wilderness ser ikke ut til å komme i norsk oversettelse [2013-kommentar: Stemmer]. Sproing-prisen deles ut 15. mars.
De nominerte (vinner i halvfet):
Norsk kategori:
1. Erna Osland og Arild Midthun: Ivar Aasen: ei historie om kjærleik (Det Norske Samlaget)
2. Inka Lill: Ridderne av Dor 4: Lovens bokstav (Bladkompaniet)
3. Knut Nærum: Bloid (ukentlig i Ny Tid)
4. Karine Haaland: «Å jul med din lede» i Larsons gale verden nr. 12, 1996 (Bladkompaniet)
5. Sven Tveit: «Angiveren» i Gateavisa nr. 154 (eller Forresten nr. 1) (Gateavisa)
Utenlandsk kategori:
1. Garth Ennis og Steve Dillon: Hellblazer: Skriftemålet i Magnum presenterer nr. 2, 1996 (Bladkompaniet)
2. Jean van Hamme og William Vance: Kodenavn XIII (Bonnier Publications/Semic AS)
3. Neil Gaiman med flere: Sandman: Dukkehuset i Magnum presenterer nr. 7 og 8, 1996 (Bladkompaniet)
4. Timothy Truman: Wilderness: Den hvite villmannen i Caliber nr. 4, 1996 (Bonnier Publications/Semic AS)
5. Jean Giraud: Blueberry nr. 24: Mister Blueberry (Bonnier Publications/Semic AS)
Ett svar på “Wilderness: Biografi som tegneserie”
[…] blodig og morsommere enn vanlig, og resultatet ligger tett opp til det Lansdale og tegneren Timothy Truman gjorde med westernhelten Jonah Hex på 1990-tallet. Enkel moro, som leker seg med godt etablerte […]