Kategorier
Tegneserier

Slik Goliat så det

Er det ikke litt synd på Goliat?

Alle med et minimum av bibelkunnskap kjenner historien om David, men hva vet vi egentlig om Goliat? Det gamle testamente forteller oss at han var fra Gat, og var over ni fot høy. «På hodet hadde han en bronsehjelm, og han var kledd i en skjellbrynje av bronse, som veide fem tusen sekel. På leggene hadde han bronseskinner, og på ryggen bar han et kastespyd av bronse», heter det videre. Men hva tenkte han? Hvilke drømmer knuste David da han tok livet av kjempen med slyngen sin?

Slike tanker har tydeligvis boblet i hodet til den skotske tegneren Tom Gauld, som ifjor konkurrerte med blant andre giganter som Chris Ware og Charles Burns om den prestisjetunge amerikanske Eisner-prisen for beste tegneserieroman (Ware vant med sin Building Stories).

Nå har Minuskel oversatt Goliat, en sorgmunter historie om kjempen som, ifølge Gauld, foretrakk papyrusarbeid fremfor patruljering, og regnet seg selv som den femte verste krigeren i troppen til filisterne. Historien ender som i Bibelen, med en nedkjempet og halshugd kjempe, men Gauld makter å snu hele begrepet om «David mot Goliat» på hodet.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..