Kategorier
Tegneserier

Solveig Muren Sanden er død

Lørdag 23. november døde Solveig Muren Sanden, 95 år gammel. Hun var høyst trolig Norges første kvinnelige serieskaper. Og den mest aktive.

Til fredagens utgave av D2 har jeg utarbeidet en liste over kvinnelige serieskapere i Norge, og den ble faktisk så omfattende at jeg måtte begrense meg til de som er aktive i dag. Så derfor sendte jeg en epost til Haakon W. Isachsen i Egmont Serieforlaget for å høre om 95 år gamle Solveig Muren Sanden fortsatt laget nye tegneserier. Jeg fikk følgende svar 5. november:

– Hun har ikke tegnet noe nytt til årets Tuss og Troll-julehefte. Men vi har med en 3-siders versjon av eventyret «Pannekaka» av henne som ikke har vært i Tuss og Troll tidligere, pluss Tuss og troll fra 1963, som jo ble tegnet i sin helhet av henne. Men hun fortjener jo og nevnes som kvinnelig pionér og stødig/standhaftig tegneserieskaper gjennom de «mørke» årene.

Men som sagt, lista ble begrensa til de som jobber med noe i 2013. 27 stykker blei det, og jeg har sikkert glemt noen.

Men Sanden var aktiv nesten helt til det siste. De siste nytegnede stripene om Tuss og Troll fra hennes hånd kom i 2008, og da skrev jeg denne D2-notisen om henne.

Klassiske tegneserier kjemper en hard kamp om plassen i bokhyllene, og etter kostbare og omfattende samlinger av internasjonale giganter som Donald Duck, Tintin, Asterix og Sprint begynner Egmont Serieforlaget nå å samle norske klassikere i stive permer.

På den ene siden har vi Frode Øverlis moderne klassiker Pondus som nå har fått sin andre bokserie, Eliteserien, mens vi i det andre hjørnet finner en urnorsk klassiker.

Det er i år dobbelt Smørbukk-jubileum: For det første er det 70 år siden den trinne og folkelige figuren dukket opp i spaltene til Norsk Barneblad, og for det andre fyller Solveig Muren Sanden, som tegnet serien fra 1959 til 1981, 90 år i vår. Jubileet feires med boken Smørbukk 70 år (bildet), som samler de ni første Smørbukk-eventyrene til Muren Sanden. 90-åringen er fortsatt aktiv som serietegner, og leverte nylig fra seg årets Tuss og Troll-julehefte. 

Og husk D2 på fredag for maange andre kvinnelige serieskapere i Norge og Sverige.

d229

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Solveig Muren Sanden er død”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..