Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 5: Illustrerte klassikere

«Parfymert søppel» var dommen da jeg først bind av bokserien som presenterte Illustrerte klassikere i stive permer.

Haakon W. Isachsen (red.)
Illustrerte klassikere nr. 1
Egmont Serieforlaget
2/6

Nostalgi for nostalgiens skyld.

Nyeste tilvekst i nostalgiindustrien til Egmont Serieforlaget er viet hefteserien Illustrerte klassikere, men det er en viktig forskjell på dette og tidligere praktverk viet serier som Asterix, Lucky Luke, Blueberry, Fantomet og Donald Duck & Co. Selv om sistnevnte rommer mye rart, er det ingen tvil om at vi snakker om klassiske tegneserier fra mestere innen faget.

Brorparten av Illustrerte klassikere er derimot rent søppel, grovt forenklede massakreringer av klassikere fra litteraturhistorien. De er så dårlige at de må bære en stor del av skylden for tegneseriens dårlige navn og rykte på sine skuldre, og selv begrepet «illustrert klassiker» er fortsatt et skjellsord i dag.

Bokverket skal følge de norske utgivelsene kronologisk fra 1954 til 1975, og først ut er Hjortedreper, David Copperfield, Mr. Midshipman Easy og Den vakre, svarte hesten (best kjent som Silkesvarten). Du ha et lidenskapelig forhold til seriene fra før for å få noe som helst glede av dette, og selv da bør du ha sterk mage for å utsette seg for dette i voksen alder.

Enkelte kunstneriske opplevelser bør forbli i barndommen, og sjansen er stor for at gjensynet vil bli en stor nedtur. Jeg skal ikke underslå muligheten for at heftene utførte sitt oppdrag for mange, det vil si å lokke leserne til bøkenes verden. Men som tegneserier og adapsjoner er de fleste seriene her rene makkverk; skisseaktige og usammenhengende gjenfortellinger, tegnet i en strek uten respekt for verken historiefortelling, layout eller proporsjoner (tegneren Henry C. Kiefer har riktignok sine øyeblikk).

Innpakningen er derimot fabelaktig, med kostbart papir, solid bakgrunnsinformasjon og fine forord fra eksperter som Fredrik Wandrup, Tore Rem og Anne Fløtaker. Men uansett hvor mye man sminker liket, er det stein dødt og begynner å stinke. Så også med Illustrerte klassikere.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

3 svar på “Øyvinds julekalender, luke 5: Illustrerte klassikere”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..