Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 7: Bone

Jeg blogget om Jeff Smiths humoristiske fantasyepos Bone i 2011 også, men en god ting kan ikke gjentas for ofte. Dette skreiv jeg i 1996.

Jeff Smith
Bone bok 1-3
Cartoon Books

Med Bone har amerikaneren Jeff Smith skapt en av 90-tallets mest uventede seriesuksesser i USA.

Tre rare vesener sitter og svetter i ødemarken. De tre er blitt jaget vekk fra hjembyen sin på grunn av noen tvilsomme forretninger den ene av dem utførte. De tre er Bone-fetrene: den romantiske Fone Bone, den gjerrige og grinete Phoney Bone og den nesten psykotisk lykkelige Smiley Bone.

Sammen blir de tre kastet ut i et godt, gammeldags eventyr med drager, skinnende sverd og andre skumle og mystiske vesener. I en gold ørken kommer de tre bort fra hverandre, for så å finne hverandre igjen i en mystisk dal. Tegneserien heter Bone, men er på ingen måte noen dårlig kopi av Tolkien og hans Ringenes herre, selv om den boken er en viktig inspirasjonsfaktor.

For i tillegg til Tolkien låner Smith mye fra Donald-seriene til Carl Barks og Walt Kellys avisserie Pogo når det gjelder humor og tegnestil. Forestill deg et samarbeid mellom Tolkien og Carl Barks, så nærmer vi oss (hvis jeg får lov til å overdrive litt).

Bone er i alle fall en fryd å lese, og en fryd for øyet. Historien snegler seg kanskje litt for sakte fram, men når det skjer er det på grunn av Smiths humoristiske og sjarmerende sidespor. Historien er et eventyr av det episke slaget, med en kamp mellom gode og onde krefter.

Men vel så viktig er miljøskildringene, persongalleriet og de små, humoristiske episodene. Som da landsbyen våre helter kommer til arrangerer sitt årlige racerløp mellom kuer. Eller som når vår helt Fone Bone forelsker seg i den skjønne Thorn. Følgende er et sitat fra Fone Bones anonyme kjærlighetsbrev til Thorn: «Jeg vet at jeg er kort, skallet og at jeg har en diger nese, men jeg liker deg veldig godt.» Sjarmen og humoren som gjennomsyrer serien er det som hever serien over det normale.

Og så gjør det jo heller ikke noe at eventyret også er av det medrivende slaget.

Bone har så langt kommet ut samlet i tre bøker, og Smith har selv sagt at serien har en slutt. Når det skjer, vet han bare selv, men avsluttede historier er såpass sjelden vare innen tegneseriemediet, så vi får være fornøyd med det. Serien er allerede oversatt til dansk, når kommer en norsk oversettelse?

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

3 svar på “Øyvinds julekalender, luke 7: Bone”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..