Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 9: Det bobler i Norge

Har det noensinne vært flere aktive kvinnelige tegneserieskapere i Norge?

Jeg laget denne oversikten til D2s sak om den svenske tegneserierevolusjonen, men siden noen navn falt ut og andre er kommet til, passer det bra med en oppdatert og utvidet versjon på bloggen.

De kvinnelige norske serieskaperne har så langt ikke hatt samme gjennomslagskraft som sine svenske kollegaer, men det skjer ting også her hjemme. Da Dagbladet arrangerte sin første tegneseriekonkurranse i 1997 var det fem prosent kvinnelige serieskapere blant deltagerne, i 2009 var det 40 prosent.

Lise Myhre har tegnet stripeserien Nemi siden 1997. Den er samlet i hittil ni bøker, har hatt eget månedsblad siden 2003 og er oversatt til flere språk. Mer her.

Lene Ask debuterte med tegneserieromanen Hitler, Jesus og farfar (2006), og har fulgt opp med to til, samt flere barnebøker. Jobber nå med en tegneserie basert på brev fra en norsk misjonær på Madagaskar på 1800-tallet.

Karine Haaland har siden 1996 tegnet stripeserier, som er samlet i flere tegneseriebøker og –album. I dag går Snorre, verdens sinteste mann i Kollektivet-bladet. Mer her.

Anna Fiske har gitt ut en rekke tegneserier og barnebøker, blant annet Forvandlingen (1999), Danse på teppet (2004) og Rabbel (2005-2009). Mer her og her.

Inga-Lill Røsberg, alias InkaLill, ga ut sju bind av fantasyserien Ridderne av Dor i 1990-årene, og har siden jobbet med Miranda, planlagt utgitt som hele 24 album. Så langt er sju utgitt, det siste i 2010. Mer her.

Inga Sætre er kjent for Møkkajentene og tegneserieromanen Fallteknikk, som vant Brageprisen og ble nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Mer her.

Mette K. Hellenes er billedkunstner, og hennes satiriske tegneserie Kebbelife, med karikerte utgaver av seg selv og kollega Vanessa Baird, er samlet i fire bøker. Mer her.

Charlotte Helgeland har laget stripeserien Singel & sugen siden 2007, og den er samlet i fire album.

Torhild Mikkelsen har laget stripeserien Tilde siden 2002.

Ingebjørg Jensen har gitt ut tegneseriealbumene Bomber over barneskolen (2006) og Flukt og flammer (2009).

Ellen Bergheim lager den ukentlige nettserien Lily, og har tidligere laget stripeserien Nonsens og heftet Bortenfor bøkene (2006). Jobber med en tegneserieroman om en sann historie om bjørnejakt tidlig på 1900-tallet.

Ida Larmo illustrerer barnebøker, lager stripeserien Vrengte bukselommer og vitsetegningene Spesielt og jobber med en tegneserieroman. Mer her.

Ronja Berge begynte å tegne i Nemi i 2003, laget tegneserieintervjuer for amerikanske Lemon Magazine fra 2006 til 2009 og har illustrert ungdomsboka Bandet mitt spiller ikke progrock (2012). Jobber også med en større utgivelse. Mer her.

Tone Emblemsvåg jobber med tegneserieromanen Huldeborg og Ragna Rokk, etter manus av Edy Poppy.

Hanne Sigbjørnsen er best kjent som TegneHanne. Ga ut et hefte på egen hånd i fjor, har fast plass i Aftenposten og bokavtale med Cappelen Damm.

Ida Neverdahl har laget den svært populære nettserien «Like An Artist» (2012)tegner fast i Nemi og har gitt ut reiseskildringen Moskva i samarbeid med Øystein Runde.

København-baserte Maren Uthaug gjør suksess med stripeserien Ting jeg gjorde i den danske avisa Politiken, og har dessuten gitt ut romanen Og sådan blev det (2013).

Marte Thingstad har gitt ut tre bøker om Hanne Krank, og tegneserien går også fast i gatemagasinet Sorgenfri.

Line Halsnes lager tegneserieroman av Axel Hellstenius’ radioteater Nærkamp, som skal utgis våren 2015.

Tonje Tornes og Elise Marie Syvertsen har laget årets Stompa-julealbum sammen. Sistnevnte dukker også jevnlig opp i Nemi.

Vanja Nilsen har drevet tegneserieforlaget Wildside Comix og har spesialisert seg på skrekk og erotikk, sist som manusforfatter for Sally the Ghost Hunter.

Cathrine Alvheim har nettopp gitt ut en samling med Dirty Paws, en stripeserie som kombinerer sex, humor og funny animals.

Frøydis Sollid Simonsen går på Serieskolan i Malmö, tegner i Forresten, jobber med en tegneserieroman for barn og debuterte i høst skjønnlitterært med Hver morgen kryper jeg opp fra havet.

Anja Dahle Øverbye bidrar i antologien Forresten, har illustrert barneboken Skog, eller noko som har med skog å gjere og jobber med et selvbiografisk tegneserieprosjekt om oppveksten i en vestlandsbygd.

Siv Nordsveen er utdannet animatør, har laget stripeserien Sara Sahara og jobber nå med tegneserieromanen Ting vi trenger med Silje Rønneberg Hogstad.

Tuva Synnevåg er utdannet animatør, har gitt ut tre hefter med Tigerstriper, bidrar i Forresten og jobber med den lengre serien Historien om lille O.

Tonje Høydahl Sørli er billedvever og serieskaper, bidrar i Forresten og jobber med tegneserienovellesamlingen Immersed in Another World.

Astrid Hansen har laget flere tegneserier i Nemi, stripeserien Sjofel og flere bokomslag.

Jorunn Hanto-Haugse har laget stripeserier som Reveland, Skulen og Personalrommet», og bidratt i flere antologier.

Vantina Andreassen har tegnet stripeserien Veslemøy siden 2008, nå går den i Kollektivet-bladet.

Victoria Nordahl er utdannet ved tegneserielinjen ved Bjerkely folkehøyskole, har tegnet i Godt nytt og Nemi, og jobber med en tegneserieroman om livet til to rever.

Marilena Næss springer også ut fra Bjerkely folkehøyskole, og debuterte i Nemi i sommer.

Rigmor Hanken og Katarina Aasgaard Strømsvåg har vist lovende takter som bidragsytere i antologiene fra Überpress.

6 svar på “Øyvinds julekalender, luke 9: Det bobler i Norge”

[…] jeg at det bare er positivt. Det blir mer variasjon for alle typer lesere. Jeg håper det kommer enda flere kvinnelige tegneserieskapere i Norge, og jeg synes ikke en bør lage et problem ut av noe som i utgangspunktet ikke er det. Ingenting er […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..