Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 11: Thorgal

Den franske eventyrserien Thorgal har i årevis vært den beste – og eneste? – grunnen til å lese Fantomet. Synd sagaen ikke fås i album- eller bokform på norsk.

Jean Van Hamme og Grzegorz Rosinski
Thorgal: Tanatlocs øyne Fantomet nr. 13
Egmont Serieforlaget 1999

Klassisk og veltegnet eventyrserie.

Savner du franske eventyrserier i klassisk albumtradisjon? De finnes fortsatt, men da som biserier i gamle travere som Fantomet og Agent X9.

Den franske fantasy-serien Thorgal er ett eksempel, med den nye historien «Tanatlocs øyne» som føljetong i de nyeste numrene av Fantomet. Serien er skrevet av Jean Van Hamme, som med serier som Kodenavn XII og Largo Winch (begge trykkes i Agent X9)  har blåst liv i den europeiske spenningsserien. Dette er drivende eventyr, tett fortalt og med komplekse intriger av den typen vi som er gamle nok husker fra Tempo på 70-tallet.

Thorgal begynte i 1976, og har kommet med omtrent ett album i året siden den gang. Thorgal kommer fra det ytre rom, og har havnet i et mytologisk vikingmiljø på jorden. I «Tanatlocs øyne» har «guden» Tanatloc kidnappet Thorgals sønn, Jolan, for å presse vår helt til å gjennomføre et livsfarlig oppdrag: Stjele en magisk hjelm fra den onde herskeren Ogotay i riket Mayaxtl.

Serien er godt tegnet og medrivende fortalt, og er kvalitetsmessig langt bedre enn dagens heller labre Fantomet-serier. Det eneste problemet er at den er krympet ned fra album- til hefteformat.

PS! Fantomets onde merke-ring følger også med. Tidligere har den kun vært tilgjengelig for medlemmer i Fantomet-klubben.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Bonus: TEGN-notis om Thorgal-dataspillet.
Tegneserier er stadig populært som basis for dataspill. Nå er turen kommet til Thorgal: Selskapet Cryo er i full gang med å utvikle et 3D-spill for PC og PlayStation, der du må føre Thorgal gjennom flere flotte landskap på jakt etter sin familie og i kamp med den mektige Noral. Spillet er utviklet i samarbeid med tegneren Grzegorz Rosinski, og skal komme ut i september, melder Seriejournalen.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..