Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 12: Ompa-pa

Året før Asterix ble født skapte René Goscinny og Albert Uderzo indianeren Ompa-Pa. De fire albumene med ham i hovedrollen er verdt å spore opp.

René Goscinny og Albert Uderzo
Ompa-Pa og Tveskalp
Egmont Serieforlaget 1999

Hyggelig gjensyn med indianerhelt.

Radarparet Goscinny/Uderzo kjenner alle gjennom Asterix, og det er nok grunnen til Egmont presenterer Ompa-Pa-albumene under vignetten «Asterix presenterer sin storebror». For den digre, modige og godhjertede indianeren dukket første gang opp på trykk i 1958, et år før Asterix ble født.

Den franske adelsmannen Crème de la Crème vender snuten mot det ville Amerika rundt år 1700. Der blir han på rekordtid tatt til fange av Jadajada-stammen, men utvikler et uventet vennskap med stammens modigste kriger; Ompa-Pa. Sammen kjemper de mot de fiendtlige Plattføttene og onde pirater, mens adelsmannen også tar med seg indianerkrigeren til Solkongens hoff i hjemlandet.

Ompa-Pa forener humor og eventyr i en historisk setting i klassisk Goscinny-ånd. Goscinny og Uderzo ga opp tittelen etter fem relativt korte eventyr, men det er liten tvil om at serien var en god oppvarming for senere bedrifter med både Asterix og Lucky Luke.

Ompa-Pa er kanskje ingen stor personlighet, men denne naturens kraftmann får sin perfekte humoristiske motsats i den pertentlige og snobbete Crème de la Crème. Alle de fem historiene er tidligere utgitt i norske album på 1980-tallet, men fortjener absolutt et gjensyn. Nytt med denne utgaven er en historisk presentasjon av serien, samt de aller første, og hittil usette, stripene fra 1951.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Øyvinds julekalender, luke 12: Ompa-pa”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..