Det finnes noen svært populære tegneserier jeg har skrevet fint lite om: Sølvpilen, Tex Willer, Hårek og Modesty Blaise, for å nevne noen. Her er to av de få anmeldelsene jeg har skrevet om sistnevnte.
Peter O’Donnell og John M. Burns
Modesty Blaise 21: Indianergullet
Egmont Serieforlaget
Modesty gir seg ikke.
Jeg må bare innrømme at jeg aldri har skjønt hvorfor steinansiktet Modesty Blaise slår an så godt hos nordmenn. Den britiske avisserien er befolket av stokk stive figurer uten særlig personlighet, som kjemper seg gjennom overenkle kriminal- og spionintriger.
Likefullt er Modesty nå kommet frem til bind 21 i albumserien som tar sikte på å presentere damens samlede verk. «Indianergullet» og «Grønn kobra» stammer fra 1979, og handler begge om hvordan Modesty og «sidekick» Willie Garvin uforvarende blandes inn i skitne affærer med skurkaktige advokater og bandittorganisasjonen Salamander Four.
På tross av våre helters kampdyktighet er det forbløffende ofte de redder seg ut av situasjoner ved hjelp av tilfeldigheter og halsbrekkende flaks. Begge historiene er ganske banale, spesielt er «Grønn kobra» irriterende stupid der en herdet forbryterorganisasjon finner ut de må ta livet av Modesty for å ta knekken på psyken til en fange.
Selv om den djevelske skurkekvinnen Pandora yter Modesty litt motstand, blir dette aldri mer enn et syltynt actioneventyr. De kantete tegningene til John M. Burns, presentert i grelt avisstripeformat med stort sett lik rutestørrelse, gjør ikke saken spesielt bedre.
Peter O’Donnell, Jim Holdaway
Modesty nr. 1
Egmont Serieforlaget 2004
3/6
Modesty Blaise presenteres i kronologisk rekkefølge i eget blad. Ikke så veldig spennende.
Hun er sexy, mørk og mystisk, og regnes som en av de største kvinnelige serieheltene. Selv har jeg aldri helt skjønt hva som er så stas med Modesty Blaise, som engelskmennene Peter O’Donnell (forfatter) og Jim Holdaway (tegner) skapte som et kvinnelig motstykke til James Bond i 1963. Men denne avisserien har et solid publikum i Norge, og damen har i 30 år holdt bladet Agent X9 flytende.
Merkelig nok har Modesty aldri fått noe eget blad, men nå trer hun altså ut fra sidene i X9 til månedlige eventyr i sitt eget hefte. De fleste seriene er allerede gitt ut både i album- og hefteform tidligere, men Modesty snur bunken for å presentere alle eventyrene i kronologisk rekkefølge. I tillegg får leserne også smakebiter på andre mer eller mindre klassiske eventyrserier fra avissidene, i første omgang Johnny Hazard og Jeff Hawke.
Det er vanskelig å forstå hvem som er målgruppen for dette bladet. Modesty-fansen må vel ha lest de fleste av disse seriene både to og tre ganger allerede, og for nye lesere har serien – sine udiskutable kvaliteter til tross – et noe musealt preg. Men Modesty Blaise har tross alt mange tilhengere, så det kan jo hende det er nok til å få bladet til å gå rundt. Men spørsmålet er om fansen hadde fortjent en mer luksuriøs bokutgivelse av serien, på linje med opptrykkene av Asterix og Lucky Luke.
PS! Agent X9 fortsetter med seks utgaver i året, selv om Modesty har forlatt skuten. [2012-kommentar: Modesty holdt bare i 13 numre. Så var det tilbake til moderskipet igjen.]
Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.
2 svar på “Øyvinds julekalender, luke 14: Modesty Blaise”
[…] And» Christensen og Martin «Rocky» Kellerman og fanfavoritter som Disney-tegneren Don Rosa, Modesty Blaise-tegner Enrique Badia Romero og superhelttegneren Mike Collins. Bare dette hadde i utgangspunktet […]
[…] utvalg luksuriøse bokserier med klassikere som Tintin, Asterix, Lucky Luke, Donald Duck & Co, Modesty Blaise og […]