Kategorier
Musikk

Anne Lorentzen til minne

Fredag 3. desember døde musiker og forsker Anne Lorentzen, bare 50 år gammel. Jeg kjente henne ikke, men velger å hedre henne med å minne om en undervurdert musikerkarriere.

Lorentzen ga ut seks album, ett med duoen Ravn og fem i eget navn. Her er min anmeldelse av solodebuten fra 1997.

Anne Lorentzen
Lykkens narr
Grappa Musikkforlag 1997
4/6

Harstadjenta Anne Lorentzen står for en av høstens virkelige overraskelser på platefronten. Lykkens narr er en blå, mystisk og fascinerende samling viser pakket inn i et moderne og spennende lydbilde.

Lorentzen var tidligere den ene halvdelen av Ravn, men nå vil jenta stå på egne bein. Hun skriver, arrangerer, spiller, programmerer, er tekniker og medprodusent sammen med Yngve Sætre. Resultatet er en spennende plate som cruiser innom rock, triphop, techno og jazz, med en melankolsk vise- og popnerve i bunnen.

Det går ikke an å komme utenom innflytelsen Portishead og deres etterfølgere har hatt på norsk musikkliv. Lykkens narr har de samme, tørre hiphoprytmene, den late og sløye keyboardlyden og de triste strykerne.

Men jeg synes Lorentzen kommer langt heldigere ut enn Lynni Treekrem, som forsøkte noe av det samme på sin Storm. Noen av låtene sliter, som den noe traurige balladen «Den som ikkje kan gråte» og den klønete poplåta «Kvinne søker kvinne». Men ellers lever og ånder melodiene, hjulpet fram av spennende lyder og instrumentbruk.

Ikke grensesprengende, men en fin og sløy norsk viseplate for neste årtusen. Ta en lytt selv, for eksempel i Wimp eller Spotify.

Opprinnelig publisert i Osloposten.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..