Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 16: Kaz

Synes du Pondus er for snill? Mener du onkel Sid i Ernie er en bløthjertet pyse? Prøv Underworld av Kaz. Her er drap, dop, kannibalisme, ran og grov vold hovedingrediensene. Mer ekstremhumor her.

Kaz
Underworld Vol. 1: Cruel and Unusual Comics
Fantagraphics Books 1997

Skipper’n på crack.

Den alternative avisserien Underworld er en blanding av E. C. Segars klassiske Skipper’n og Robert Crumbs undergrunnsserier, krysset med 90-tallsangst og tvilsomme personligheter.

En doplanger og ransmann (som minner om nevnte Skipper’n), en pillråtten mus,  en tung heroinist og en kjederøykende katt er de viktigste personene i serien, og selv om Underworld er bygget opp i klassisk avisstripeformat er innholdet langt fra spiselig for dagsavisene.

Humoren er beksvart, og Kaz viker ikke unna for noe, kan det virke som. Selvmord, henrettelser, ensomhet, ran, mord, attentat, narkomani, banning og røyking; alt blir gjort om til «punchlines» i Kaz’ syke verden. Selvsagt går han over streken i blant, men forbausende ofte sitter flere av vitsene ubehagelig godt.

Kaz’ uskyldige strek kombinert med det groteske innholdet gjør på sitt beste sterkt inntrykk, samtidig som det er uanstendig morsomt. På samme måte som vi alle ler av stygge vitser, appellerer Kaz til den styggeste siden i oss. «Galgenhumor» står det på baksiden av samlingene som Fantagraphics utgir, og det er en særs passende beskrivelse.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Øyvinds julekalender, luke 16: Kaz”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..