Øyvinds julekalender, luke 17: American Century

Howard Chaykin er en serieskaper som kanskje ikke helt har fått anerkjennelsen han fortjener. Jeg er faktisk litt usikker selv, siden jeg bare har lest ham sporadisk. Han er sjelden oversatt til norsk, men vi fikk noen smakebiter på American Century, som var en James Bond med politisk snert

Howard Chaykin, David Tischman, Marc Laming, John Stokes
American Century Agent X9 nr. 7
Egmont Serieforlaget 2001
4/6

Thriller med den kalde krigen som bakteppe.

En gang i blant dukker det opp tegneserier av interesse mellom de stadig mer anakronistiske avisseriene i Agent X9. I seriens nyeste nummer er det premiere på American Century, en politisk thriller som bruker USAs utenrikspolitikk under den kalde krigen som bakteppe for rikelige doser action, banning, sex, vold og nakenhet.

Vi møter den unge jødiske flypiloten Harry Block, som har en tilsynelatende lykkelig tilværelse like etter andre verdenskrig. Men tilværelsen i forstaden ulmer av utroskap, rasisme og kjedsomhet, og Harry flykter plutselig fra jobb, naboer og kone. Han ender i første omgang opp som smuglerpilot i et Guatemala som rives i stykker av stridigheter mellom regjering, kommunister og CIA.

I serien videre følger vi Harry gjennom flere land hvis historie er blitt preget av både legal og illegal utenrikspolitikk, selv om det politiske aldri står i veien for krim- og thrillerelementene. Som en James Bond eller Agent X9 med ekstra politisk snert med andre ord. Den ferske serien er holdt i en kompetent, om enn noe stiv realistisk stil, og fås også i to samlinger fra amerikanske forlaget Vertigo/DC Comics [2013-kommentar: American Century nr. 10-27 er ikke samlet i bokform].

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Reklamer

Én kommentar

  1. […] flotte Menneskesønnen. Ellers bød Fantomet og Agent X9 på godbiter: Alan Moores Tom Strong, American Century og de franske albumseriene Linda & Valentin, Thorgal, Jerome K. Bloche og Largo Winch. Vi fikk […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: