Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 18: Agent X9

Agent X9 er t av Norges mest seiglivede actionblad, med Modesty Blaise i front. Men hva vet du egentlig om tegneserien om denne agent X9? Visste du at forfatteren Dashiell Hammett sto bak?

Dashiell Hammett, Alex Raymond m.fl.
Klassikerserien: Agent X9 Corrigan 1934-1935
Egmont Serieforlaget 2005
2/6

Ikke Dashiell Hammetts karrierehøydepunkt.

Jim Corrigan, alias Agent X9, er i Norge best kjent for å ha lånt bort navnet sitt til månedsbladet Agent X9, som siden 1974 har gitt norske lesere månedlige doser action.

Agenten ble unnfanget som en avisserie i 1934, som et svar på suksessen Dick Tracy, og utgiverne hanket inn den populære krimforfatteren Dashiell Hammett (Malteserfalken) for å skrive manus og skape blest rundt serien.

Denne boken samler de første X9-eventyrene, fire skrevet av Hammett og alle tegnet av mesteren Alex Raymond. Men for å si det enkelt: Dette er ikke verket som gjør at Hammetts og Raymonds navn fortsatt er skrevet med gullskrift i krim- og tegneseriehistorien. Man kan også lure på om Hammett faktisk skrev serien, eller om det var en ”ghost writer” som sto bak. Historiene er uansett så springende og uengasjerende at de i dag bare har historisk interesse.

Archie Goodwin og Al Williamson
Klassikerserien: Agent X9 Corrigan 1967-1980
Egmont Serieforlaget 2007
4/6

Tegneseriens James Bond.

«Tegneserieaktig» brukes som skjellsord i anmeldelser av alt fra film til romaner og dataspill, men mye av det «tegneserieaktige» stammer fra pulplitteraturen på 1930-tallet. Både ur-superhelter som Doc Savage og The Shadow, samt senere tegneseriefigurer som Conan, Tarzan og Agent X9 har sine røtter i litteraturen. De to sistnevnte ble sjøsatt av henholdsvis Edgar Rice Burroughs og Dashiell Hammett, som begge leverte venstrehåndsarbeid.

Agent Phil Corrigan fant ikke formen nordmenn kjenner best før de drevne serieskaperne Archie Goodwin og Al Williamson fikk ansvaret i 1967. De moderniserte konseptet og trakk tråder tilbake til den opprinnelige serien, men forkastet Hammetts privatdetektiv til fordel for en etterretningsagent i globetrottende James Bond-stil.

Dette utvalget er solid håndverk, men bør ikke «Klassikerserien» snart vies noen virkelige klassikere fra avissidene? Jeg vet at den konsentrerer seg om eventyrserier, men når skal Little Nemo in SlumberlandKrazy KatSkipper’nDick Tracy og Gasoline Alley presenteres skikkelig på norsk?

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

2 svar på “Øyvinds julekalender, luke 18: Agent X9”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..