Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 19: Sprint

Sprint er en av de store fransk/belgiske albumseriene, men i Norge har den alltid havna litt i skyggen av Asterix, Tintin og Lucky Luke. Her er mine anmeldelser fra de vinglete 2000-årene.

Sprint var for øvrig en av de vanskeligste albumseriene å holde øye med i mine 17 år som tegneserieanmelder. Forlaget behandlet ofte nye utgivelser som industrihemmeligheter.

Tome & Janry
Sprint 47: Drømmemaskinen
Egmont Serieforlaget 1999

Realismesjokk for Sprint.

Attentatforsøk, motorsykkeljakter, morderiske og lyssky vitenskapsmenn og forræderske venner. Ingenting er som det en gang var for våre gamle journalisthelter Sprint og Kvikk i albumet Drømmemaskinen.

Kjenner du serien fra før av vil du bli svært overrasket over en langt mer realistisk forteller- og tegnestil enn vi kjenner fra de foregående 46 albumene. For med Drømmemaskinen har fortellerparet Tome & Janry radikalt snudd opp ned humorforventningene leseren har til Sprint, og presenterer i stedet en mer tradisjonell action-/eventyrserie.

Borte er den Franquin-inspirerte tegnestilen, til fordel for en røffere, mer realistisk strek med mørke farger , lengre actionsekvenser og filmatisk sidelayout. Tegnestilen forventes å bli værende slik, men det er varslet at humoren vender tilbake i neste album.

Det virker som om serieskaperne har hatt godt av omleggingen, for Drømmemaskinen er et spennende og fremfor alt uforutsigbart eventyr, som vellykket forteller en historie som springer frem og tilbake i tid. I forhold til forventningene mine overfor et Sprint-album må jeg innrømme at det til tider var litt vanskelig å holde følge med intrigene, men stilomleggingen må sies å være et vellykket eksperiment. Selv om Sprint-fansen kanskje vil rope «helligbrøde». [2012-kommentar: Resultatet ble fem års pause, og nytt fortellerteam.]

Jean-David Morvan og José‑Luis Munuera
Sprint 48: Paris under vann
Egmont Serieforlaget 2004
4/6

Sprint er tilbake etter fem års pause, og en rotete og sprikende historie reddes av elegante og moderne tegninger.

Pikkoloen Spirou er nasjonalhelt i Belgia og Frankrike, og når han nå vender tilbake etter en fem års pause er det store nyheter i hjemlandet. Her hjemme har Sprint – som han heter på norsk – kompisen Kvikk og ekornet Spip alltid havnet i skyggen av Asterix, Tintin og Lucky Luke når det kommer til de klassiske fransk-belgiske albumseriene, og dette albumet vil ikke endre på det. Samtidig er det faktisk blitt utgitt hele 59 album med Sprint og Lille Sprint på norsk, så det er ingen tvil om at karen har et stort og trofast publikum.

Sprint har for første gang kastet pikkolouniformen, og det er ikke den eneste nyheten i Paris under vann. Radarparet Tome & Janry er degradert til Lille Sprint-status, og franskmannen Jean-David Morvan (35) og spanjolen José-Louis Munuera (32) har overtatt stafettpinnen.

De ønsker å ta Sprint og Kvikk tilbake til deres eventyrlig-humoristiske røtter på 60- og 70‑tallet, da Jijé og Franquin sto ved roret. Dermed møter vi igjen duoens gamle venn, greven av Champignac, som denne gang står bak en genial oppfinnelse som på gjør det mulig å transportere store mengder vann på enkelt vis. Det ender selvsagt med katastrofe; Paris oversvømmes og greven kidnappes. Våre venner må rydde opp.

Drømmemaskinen fra 1999 forsøkte Tome & Janry å gi Sprint en moderne og realistisk action-innpakning. De luket vekk humoren, og pøste på med drapsforsøk og biljakter. Det nye radarparet går til delvis tilbake til en mer klassisk action/humor-stil, selv om ønsket om å gjøre Sprint til en moderne actionhelt fremdeles er trygt til stede. Denne schizofrenien gjør at historien verken blir spesielt spennende eller morsom, men serien reddes av Munueras elegante strek og fantasifulle layout.

Paris under vann er en nytelse for øyet, selv om historien sliter med å engasjere.

Nic & Cauvin
Sprint 49: Tropiske isfjell
Egmont Serieforlaget 2005
3/6

20 år gammel Sprint omsider i albumformat.

På 80-tallet var den belgiske serien Sprint en storselger i Norge, men på grunn av manglende interesse fra den danske utgiveren ble tre album av radarparet Nicolas ”Nic” Broca og Raoul Cauvin bare gitt ut i pocketformat i Norge. Nå kommer disse seriene omsider i albumform, og Tropiske isfjell fra 1983 er først ut.

Men dette er dessverre ikke utgivelsen som kan redde albumformatet opp fra hengemyren i Norge. Det er helt streit underholdning, men sammenlignet med toppene i Sprint-katalogen blir dette eventyret fra den kalde krigen heller flatt og uengasjerende. Sprint-komplettister kan glede seg, men sjekk heller ut det helt ferske eventyret Paris under vann.

Raoul Cauvin og Nic Broca
Sprint 51: Støysugeren
Egmont Serieforlaget 2006
3/6

Mer støy enn innhold.

Etter Tintin har Sprint vært en av Belgias mest populære tegneseriefigurer siden fødselen i 1938, og her hjemme holder serien koken som en av få albumserier på markedet. Tar vi med Lille Sprint er dette det 62. Sprint-albumet i norsk oversettelse.

Når dette er sagt, er Støysugeren mest for komplettister. Serien om oppfinnelsen som sluker all støy og havner i hendene på kriminelle blir bare et overflatisk actiondrama, blottet for humoren og dybden vi finner i Sprint-seriene til André Franquin og radarparet Tome & Janry.

Albumet er opprinnelig fra 1984, ble gitt ut som norsk Sprint-pocket i 1993 og karakteriseres best som en antiklassiker fra arkivene. Sjekk heller ut Franquins versjon av serien, som er sporadisk biserie i Fantomet.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

3 svar på “Øyvinds julekalender, luke 19: Sprint”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..