Kategorier
Kunst Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 20: 2012s alternative «julehefter»

Du klarer deg uten juleheftene til Knoll og Tott og Fiinbeck & Fia i år også. Sjekk dagens D2 for årets tips, hvis du ønsker deg eller vi gi bort tegneserier til jul.

Og her er fjorårets tips, de funker også i år.

Jacques Tardi
Skyttergravskrigen 1914–1918
Minuskel Forlag 2012

«Skal du bare lese tre tegneserier i ditt liv vil jeg anbefale Maus av Art Spiegelman, Jimmy Corrigan av Chris Ware og Skyttergravskrigen av Jacques Tardi,» skrev serieskaper Steffen Kverneland på Facebook. Det er bare å bifalle skrytet av Tardis mesterlige skildring av første verdenskrigs grusomheter, som nå endelig er utgitt på norsk. Trenger du mer Tardi i livet ditt, gir Fantagraphics Books ut flere klassikere på engelsk.

Françoise Mouly (red.)
The Best American Comics 2012
Houghton Mifflin Harcourt 2012

I 2006 vant tegneserier innpass i den prestisjetunge «Best American»-serien, antologier som samler det beste fra året som gikk innenfor ymse litterære genrer. Art Spiegelmans kone, Françoise Mouly, er gjesteredaktør for årets utgave, og som vanlig er dette en ypperlig måte å følge med på USAs mer kunstnerisk anlagte serieskapere. Selv om «the usual suspects» selvsagt slipper til, er det også mange ferske navn her.

Grant Morrison m.fl.
The Invisibles Omnibus
Vertigo/DC Comics 2012

Skotten Grant Morrison er én av de mest originale forfatterne som opererer innen amerikanske mainstreamserier, og for tiden er han opptatt med å lage trøbbel for både Batman og Supermann for DC Comics. I The Invisibles får du derimot Morrison i helt fri dressur, og nå er serien – opprinnelig utgitt fra 1994 til 2000 – samlet mellom to permer. Problemet er at du trolig må lese disse 1536 sidene minst to ganger for å henge med i svingene. Sjekk også ut årets Happy!.

Øystein Runde
Bjartmann
Jippi Forlag 2012

Boken Norske superhelter vil bli en tynn flis dersom noen finner på å skrive den. Axel Andersen skapte Cyklon Kid i 1943, deretter går det mange år før vi får arvtagere som Pyton-parodien Skateboard-Fantomet, Frode Øverlis Tanga-Trond, Josef Yohannes’ The Urban Legend og Øystein Rundes Bjartmann. Når sistnevntes eventyr nå samles mellom to permer, tror jeg sannelig at Ulsteinviks eneste superhelt også må tildeles tittelen «Norges viktigste superhelt».

Jason Aaron og R.M. Guéra
Scalped vol. 1–10
Vertigo/DC Comics 2007-2012

Det finnes lite samtidskrim som er like hardkokt og samfunnsrefsende som Jason Aarons Scalped, som nå er fullført i ti bøker. Serien er inspirert av den sanne historien om Leonard Peltier, indianeren som i 1977 fikk en omdiskutert dobbelt livstidsdom for drapet på to FBI-agenter i et indianerreservat i Sør-Dakota. Dette er samtidswestern, dels blodig action og dels illsint kritikk av fattigdommen, alkoholismen og maktkampen som fortsatt herjer reservatene.

Carl Barks
Walt Disney’s Donald Duck: A Christmas for Shacktown
Fantagraphics Books 2012

Den norske Disney-julen består av hele åtte julehefter og en reprise på klassikeren «Jul på Bjørnefjell» i Donald Duck & Co nr. 50, men feinschmeckere bør merke seg at det amerikanske forlaget Fantagraphics har begynt arbeidet med å samle den legendariske Disney-tegneren Carl Barks’ samlede verk i en luksuriøs bokserie. Hittil er det utgitt tre bøker, og «A Christmas for Shacktown» («Jul i Blakkegata/Jul i Pengelens») byr på en perfekt kombinasjon av sentimentalitet og julemoral.

Kristine Vintervold og Nina Nordal Rønne (red.)
Norwegian Illustrators No 04
Magikon Forlag

Synes du det er for mye babbel i tegneserier er dette boken for deg. I utgangspunktet bare en katalog over 92 Grafill-medlemmer, men utgivelsen er også et galleri over bredden innen faget. Her finner du alt fra gamle designmestere som Bruno Oldani via tegneserieskapere som Flu Hartberg og Lars Fiske til barnebokillustratører som Kari Sortland og Anette Heiberg. Perfekt hvis du er på jakt etter en illustratør, men også finfin å bare bla i.

Alison Bechdel
Are You My Mother? A Comic Drama
Houghton Mifflin Harcourt 2012

Alison Bechdels Fun Home (Husfred på norsk) var en av 2006s beste tegneserier, et mørkt og komplekst familieportrett som dreier seg forholdet lesbiske Alison og hennes homofile far. Dette er den vanskelige oppfølgeren, en metahistorie om hvordan Bechdel sliter med å lage en lignende tegneserie om forholdet til sin mor. Kanskje vel mye psykoanalyse for norske lesere, men definitivt en interessant videreføring av temaene fra forgjengeren. Men les Fun Home først!

Opprinnelig publisert i D2.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

5 svar på “Øyvinds julekalender, luke 20: 2012s alternative «julehefter»”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..