Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 21: Jon Pay

Charlie A. Aabø fra Stavanger er utdannet ved Joe Kuberts tegneserieskole i USA, men han klarte ikke helt å sette tegneseriebransjen i fyr og flamme med serien om privatdetektiven Jon Pay.

 

C. A. Aabø
Jon Pay: Private Investigator nr. 1
BDP Comics 2001

Halvveis, men velgjort.

Nordmannen C. A. Aabø forener sin kjærlighet for gangsterfilmer og klassiske europeiske tegneserier i denne lovende heftedebuten.

Aabø kommer fra Stavanger, men hans glødende interesse for seriemediet førte ham til Joe Kuberts tegneserieskole i New Jersey. Aabø har en strek som er inspirert av klassiske albumserier som SprintLucky Luke og Asterix, noe som gjør han lite egnet til rotteracet i den superheltdominerte
amerikanske seriebransjen. Derfor har han nå tatt steget fullt ut på egen hånd – med egen figur og eget forlag.

Jon Pay er privatdetektiv i Cob City, en by befolket av lunefulle gangstere med store neser og kraftige hakepartier. Denne 11 sider lange historien er
svært løfterik, spesielt har Aabø en selvsikker, uttrykksfull og morsom strek. Men sidene er tydelig tegnet med tanke på albumformat, for det blir svært smått og knuslete i hefteformat. Historien er også i tynneste og letteste laget, men dette er så pass lovende at jeg håper Jon Pay får mulighet til å boltre seg i et større eventyr snart.

TEGN-notis: Jon Pay nummer to

Etter to års ventetid kommer endelig nummer to av hefteserien Jon Pay: Private Investigator. Serien er tegnet, skrevet og utgitt av den USA-baserte nordmannen Carl Anders ”Charlie” Aabø – opprinnelig fra Stavanger.

Første nummer i serien ble gitt ut i september 2001 på BDP Comics etter at Aabø hadde fullført Joe Kuberts tegneserieskole. Aabøs serie er mer inspirert av fransk-belgiske humorserier enn amerikanske tradisjoner, selv om selve bladet gis ut i klassisk amerikansk heftestil.

Oppfølgeren har vært forsinket av personlige, karrieremessige og økonomiske problemer, men Jon Pay, PI: Bullets, Babes & By-Lines er nå i trykk og skal være klar til årets Raptusfestival.

C. A. Aabø
Jon Pay: Privatdetektiv
Seriehuset 2004
3/6

Svært lovende albumdebut, men svekket av flere nybegynnerproblemer.

C.A. Aabø fra Stavanger er utdannet ved Joe Kuberts tegneserieskole i New Jersey, og i 2001 prøvde han seg på det amerikanske seriemarkedet med heftet Jon Pay: Private Investigator – utgitt på eget forlag. Heftet falt mellom to stoler, for Aabøs sans for fransk/belgiske humorserier à la Sprint og Asterix passet ikke så godt inn blant svart/hvitt-heftene som dominerer det amerikanske indiemarkedet.

Derfor er det ekstra gledelig å se Aabøs sikre og uttrykksfulle strek presentert i albumformat, fine farger og Seriehusets sikre presentasjonssans. Problemet er at Aabø og forlaget burde ha mage nok til å kaste 2001-serien på historiens søplehaug, for dette er blitt et sprikende og uferdig album som kunne ha vært så mye bedre.

For det første har Aabø på klønete vis forsøkt å binde sammen sine to Jon Pay-eventyr med en nytegnet sekvens. Dette er et fortellertriks som hører hjemme i Donald-pocketbøker, og tilfører ikke albumet noe annet enn et knippe veltegnede sider. Dessuten har ikke Aabø funnet balansen mellom hardkokt action og humor i den første historien, som står frem som en øvelse for det som følger.

I albumets andre eventyr er Aabø i ferd med å finne godformen. Han viser seg som en strålende tegner i den humoristiske tradisjonen, med en flott miks av karikatur og realisme. Her fungerer historie, fremdrift, layout og timing langt bedre, men det er bare så synd at dette bare utgjør halve albumet.

Dette er et typisk eksempel på at redaktøren kommer inn i bildet etter at seriene er tegnet ferdig, og slik sett har Seriehuset gjort sitt beste med dette albumet. Men jeg tror og håper Jon Pay vil komme langt sterkere tilbake i album nummer to.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..