Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 22: Astro City

Med Astro City pustet Kurt Busiek og Brent Anderson nytt liv i superheltene. Tegneserien debuterte i 1995, og vendte i år tilbake med en ny serie på Vertigo-etiketten etter flere års fravær.

Kurt Busiek, Brent Anderson og Alex Ross
Astro City
Homage Comics/Image/Vertigo 1995-

Med Astro City blåser Kurt Busiek etterlengtet liv inn i superheltgenren. Serien er velskrevet, sjarmerende og uhøytidelig, og vinner leseren ved sin benyttelse av kjente klisjeer i nye innpakninger.

Busieks hemmelighet er at han flytter fokuset bort fra superheltenes tradisjonelle eventyr og slåsskamper, og over til hverdagslivet i superheltenes verden. Virkeligheten i Astro City er spekket med fargerike supermennesker i undertøy, marsboere, vampyrer og andre fantasifostre, men denne verdenen er også bebodd av folk som er svært menneskelige.

Busiek elsker å fortelle sine historier fra “vanlige” folks synsvinkel, enten det er journalisten som dumper borti en voldsom superheltfeide, småskurken som tilfeldigvis oppdager en helts hemmelige identitet eller den kontoransatte som havner i kryssilden mellom kjempende supervesener. På denne måten bruker ikke Busiek superheltene som en streng genre, snarere et verktøy for å fortelle de historiene han ønsker.

Et annet fortellertricks Busiek liker å benytte seg av er å skildre hverdagen til Astro Citys superhelter. Seriens Supermann, Samaritan, skildres sterkt i seriens første kapittel der han slites ut av en uendelig rekke heltedåder. De få sekundene han har til rådighet mellom slagene brukes til å drømme om litt fritid, og i en annen episode presser vennene ham til et stevnemøte med en annen hardt arbeidende superhelt.

Astro City er et fascinerende lappeteppe av frittstående historier, hvor selve byen er seriens virkelige hovedperson. Serien finnes i flere samlinger, og Busiek har også skrevet Marvels, som er en lignende variant av det etablerte Marvel-universet.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende i 1999.

Bonus: TEGN-notis om ny Astro City-serie

Etter en lengre pause vender Kurt Busiek tilbake til Astro City med miniserien Local Heroes neste vår. Det var sykdom som satte en stopper for Astro City og dens menneskelige superhelter som månedlig serie.

Hovedfokus i miniserien går tilbake til den første miniserien, utgitt i bokform som Life in the Big City.

– Hver historie er fortalt gjennom øynene til en «sivilist». Fokus er mer rettet mot normale mennesker i byen enn superheltene, selv om det varierer fra historie til historie. Og vi kommer til å møte en lang rekke helter; fra kjente navn som Samaritan, Jack-In-The-Box og The Confessort til mindre kjente helter som The Flying Fox, The Blue Knight, Roustabout, Supersonic og Atomicus, sier Busiek til Comic Book Resources.

Astro City utmerket seg med sin kombinasjon av klassiske superheltserier, lett nostalgi, hverdagsrealisme og menneskelige problemer; og etablerte Busiek som en av de mest populære manusforfatterne i seriebransjen i USA.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Øyvinds julekalender, luke 22: Astro City”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..