Det blir jul uten julehefter. Ønsk heller at disse tegneseriene dukker opp under treet. Her er årets alternative tegneserietips.
Marguerite Abouet og Clément Oubrerie
Aya fra Yopougon: Sesong 2
Minuskel forlag
Første bind av Marguerite Abouets Aya fra Yopougon var en lettbent og underholdende miks av såpeopera og feelgoodroman fra Elfenbenskysten i 1980-årene, og denne avsluttende delen er bedre. Den girer opp de parallelle fortellingene, og kompleksiteten og det rike rollegalleriet gjør dette til en ivoriansk Love and Rockets.
Christian «Bar2» Debarre og Stephane «Fane» Deteindre
Joe Bar Team på boks
Egmont Serieforlaget
Sons of Anarchy møter Viggo i denne franske kultserien fra 1990-årene, og nå er alle tegneseriene om Paris-bikerne samlet i en boks som totalt består av åtte album. To er aldri tidligere oversatt til norsk, det mystiske femtealbumet er tidgliere bare utgitt i Seriesamlerklubben, mens prikken over i-en er ekstrautgivelsen MC-leksikon for dummies.
Katarina og Henrik Lange
Ibsen på en time
Schibsted Forlag
Nå som Steffen Kverneland har meldt overgang til bredt anlagte og brageprisvinnende kunstnerbiografier, har svenske Henrik Lange tatt grep og fortsatt Kvernelands «amputerte klassikere», der han i flere bøker har gjenfortalt verdenslitteraturens klassikere på tre ruter. Nå er turen kommet til Ibsen.
Flu Hartberg
Fagprat: Tegneserier til ettertanke
Cappelen Damm
Mens den politiske satiren blomstrer i svenske tegneserier holder bar- og kontorhumoren i Pondus, Nemi og Lunch fortsatt stand her hjemme. Heldigvis fortsetter Flu Hartberg å tøye både stripeserien og vitsetegningens rammer i Fagprat i Dagbladet, nå aktuell med samling nummer to.
Fedor Sapegin
Maskinen
Jippi Forlag
Tegneserieskaperen er sønn av den norsk-russiske animasjonsveteranen Pjotr Sapegin, og debuterer med noe så unorsk som et tegneseriealbum i klassisk europeisk tradisjon. Maskinen er et episk drama om to brødre som arver en lokomotivfabrikk, og får livet sitt snudd på hodet av den russiske revolusjonen.
Peter Milligan og Brendan McCarthy
The Best of Milligan & McCarthy
Dark Horse Comics
I 1980-og 90-årene revolusjonerte briter som Alan Moore, Grant Morrison, Garth Ennis og Neil Gaiman amerikanske tegneseriebransje, og ringvirkningene er fortsatt synlige i store deler av popkulturen. Peter Milligan har havnet i skyggen av «de fires store», men nå er endelig hans banebrytende samarbeid med tegneren Brendan McCarthy samlet mellom to permer.
Garth Ennis, Steve Dillon m.fl.
Preacher bok 1–6
Vertigo/DC Comics
Zombieapokalypsen i tegneserien The Walking Dead er blitt en eventyrlig tv-suksess for AMC, kjent for Breaking Bad og Mad Men. Nå skal kanalen lage en pilotepisode basert på den ultravoldelige og kontroversielle 90-tallsserien Preacher, så les serien nå, før alle begynner å snakke om den.
Hanna Gustavsson
Nattbarn
Galago
Årets svenske debut! Gustavsson er utdannet ved Konstfack i Stockholm, og brakdebuterte tidligere i år med tegneserieromanen «Nattbarn», om en kvisete 14 år gammel jente, som flykter inn i nettporno og chatting for å unnslippe sitt mistrøstige tenåringsliv.
Opprinnelig publisert i D2.
4 svar på “Øyvinds julekalender, luke 23: Jul uten Knoll og Fiinbeck anno 2013”
[…] Sjekk også ut tipsene fra 2009, 2012 og 2013. […]
[…] Ønsk deg at noen av disse tegneseriene dukker opp under treet. Eller noen av tipsene fra 2009, 2012 eller 2013. […]
[…] juletips her, her, her, her og […]
[…] her finner du tipsene for 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2009 og […]