Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 23: Jul uten Knoll og Fiinbeck anno 2013

Det blir jul uten julehefter. Ønsk heller at disse tegneseriene dukker opp under treet. Her er årets alternative tegneserietips.

Marguerite Abouet og Clément Oubrerie
Aya fra Yopougon: Sesong 2
Minuskel forlag

Første bind av Marguerite Abouets Aya fra Yopougon var en lettbent og underholdende miks av såpeopera og feelgoodroman fra Elfenbenskysten i 1980-årene, og denne avsluttende delen er bedre. Den girer opp de parallelle fortellingene, og kompleksiteten og det rike rollegalleriet gjør dette til en ivoriansk Love and Rockets.

Christian «Bar2» Debarre og Stephane «Fane» Deteindre
Joe Bar Team på boks
Egmont Serieforlaget

Sons of Anarchy møter Viggo i denne franske kultserien fra 1990-årene, og nå er alle tegneseriene om Paris-bikerne samlet i en boks som totalt består av åtte album. To er aldri tidligere oversatt til norsk, det mystiske femtealbumet er tidgliere bare utgitt i Seriesamlerklubben, mens prikken over i-en er ekstrautgivelsen MC-leksikon for dummies.

Katarina og Henrik Lange
Ibsen på en time
Schibsted Forlag

Nå som Steffen Kverneland har meldt overgang til bredt anlagte og brageprisvinnende kunstnerbiografier, har svenske Henrik Lange tatt grep og fortsatt Kvernelands «amputerte klassikere», der han i flere bøker har gjenfortalt verdenslitteraturens klassikere på tre ruter. Nå er turen kommet til Ibsen.

Flu Hartberg
Fagprat: Tegneserier til ettertanke
Cappelen Damm

Mens den politiske satiren blomstrer i svenske tegneserier holder bar- og kontorhumoren i PondusNemi og Lunch fortsatt stand her hjemme. Heldigvis fortsetter Flu Hartberg å tøye både stripeserien og vitsetegningens rammer i Fagprat i Dagbladet, nå aktuell med samling nummer to.

Fedor Sapegin
Maskinen
Jippi Forlag

Tegneserieskaperen er sønn av den norsk-russiske animasjonsveteranen Pjotr Sapegin, og debuterer med noe så unorsk som et tegneseriealbum i klassisk europeisk tradisjon. Maskinen er et episk drama om to brødre som arver en lokomotivfabrikk, og får livet sitt snudd på hodet av den russiske revolusjonen.

Peter Milligan og Brendan McCarthy
The Best of Milligan & McCarthy
Dark Horse Comics

I 1980-og 90-årene revolusjonerte briter som Alan Moore, Grant Morrison, Garth Ennis og Neil Gaiman amerikanske tegneseriebransje, og ringvirkningene er fortsatt synlige i store deler av popkulturen. Peter Milligan har havnet i skyggen av «de fires store», men nå er endelig hans banebrytende samarbeid med tegneren Brendan McCarthy samlet mellom to permer.

Garth Ennis, Steve Dillon m.fl.
Preacher bok 1–6
Vertigo/DC Comics

Zombieapokalypsen i tegneserien The Walking Dead er blitt en eventyrlig tv-suksess for AMC, kjent for Breaking Bad og Mad Men. Nå skal kanalen lage en pilotepisode basert på den ultravoldelige og kontroversielle 90-tallsserien Preacher, så les serien nå, før alle begynner å snakke om den.

Hanna Gustavsson
Nattbarn
Galago

Årets svenske debut! Gustavsson er utdannet ved Konstfack i Stockholm, og brakdebuterte tidligere i år med tegneserieromanen «Nattbarn», om en kvisete 14 år gammel jente, som flykter inn i nettporno og chatting for å unnslippe sitt mistrøstige tenåringsliv.

Opprinnelig publisert i D2.

4 svar på “Øyvinds julekalender, luke 23: Jul uten Knoll og Fiinbeck anno 2013”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..