Den norske animasjonsfilmen fylte 100 år i fjor, og nå vises jubileumsutstillingen på Grafill R21 fram til og med 24. januar.
I den anledning passer det å lage ut min VG-sak om norsk animasjon fra 1996, da animasjonsfilmen sto midt i en aldri så liten renessanse – som fortsatt pågår – takket være ferske suksesser som Wallace & Gromit, Løvenes konge og Toy Story.
Les mer om fjorårets mest suksessfulle film her, det var en dukkefilm.
De lager reklame, spillefilm, spesialeffekter, musikkvideoer, kortfilm, dataspill og reklamefilm, grafikk til tv, internett og CD-ROM-plater. Animatørene kommer.
På 90-tallet har yrkesmulighetene for animatører eksplodert i Norge. Plutselig er det ikke ren galskap å satse på en karriere som animatør.
– Du skal gidde å sitte og pusle med ting. Tålmodighet og fingerferdighet er stikkord.
Ove Heiborg (29) og Fredrik Kiøsterud (26) driver Qvisten Animation. Mest kjent er de kanskje for reklamefilmen for Hansa lettøl, der et ølfat kommer sprettende nedover en bakke til noen nedstøvede ølhunder. 7500 sukkerbiter utgjør brosteinene i gata ølfatet deiser nedover.
– I Norge er ikke animasjon helt godkjent som reklameform, men det er i ferd med å bedre seg. «Boombastic»-reklamen til Levi’s og «Wallace & Gromit»-filmene har sprengt mange grenser.
Qvisten har holdt det gående i to og et halvt år, og er nå i ferd med å utvide kraftig, og ansette flere animatører.
Oppblomstringen av reklame-TV i Norge har ført til økte muligheter for animert reklamefilm. TV-konkurransen fører også til økt satsing på animasjon i vignetter, nyheter og egne programmer.
– En vignett skal gi programmet en identitet og sette seeren i stemning, mener Trond Fabritius.
Han jobber i grafisk avdeling i NRK. Som animatør. Trond har hatt flere fingrer med i spillet på vignettene til blant annet Wiese og Sommeråpent.
– Det har vært en kraftig økning av animasjon på TV de siste årene. ZTV satset på mye MTV-inspirert grafikk, og NRK2 likeså. De andre kanalene har fulgt etter.
– Dessverre har mange en vrangforestilling om at det ikke lages bra animasjon i Norge. Det er fullstendig misforstått, det er uhyggelig mange dyktige folk her i landet.
Noe spillefilmindustrien i Norge så vidt har oppdaget. I Jakten på nyresteinen var Torbjørn Ljunggren i firmaet Explore en av de ansvarlige for filmens spesialeffekter.
– Til nå har ikke norske filmskapere kjent til animasjon og mulighetene det gir for film. De er rett og slett ikke vant til det, sier Ljunggren, som er selvlært dataanimatør.
Mange av dem som driver med animasjon i Norge i dag er nemlig selvlærte. De har bakgrunn fra film- eller tv-utdanning, grafisk design, tegning, kunstskole, reklameskole eller har rett og slett sittet og tuklet med datamaskinen sin.
I Volda befinner Norges eneste utdanning i animasjon seg. Ti elever tas inn hvert år blant rundt 800 søkere. Så langt har to kull gjort seg ferdig med den toårige utdannelsen.
– Animasjon tilhører ungdomskulturen av i dag, tror Gunnar Strøm, leder for utdanningen.
På skolen lærer elevene seg de fleste teknikker innen animasjon, fra tradisjonell tegnefilm til moderne dataanimasjon.
– En god animatør bør være dyktig til å observere bevegelser. Og bør være musikalsk, ha rytme, timing og tålmodighet.
Tålmodighet er et ord som går igjen. Tenk deg at du spiller inn en film. Et kamera surrer og går og fanger inn det som skjer foran linsen. Animatørene jobber ikke på den måten. I stedet tar man et og et bilde, 24 bilder pr. sekund er det vanlige. For hvert enkelt bilde forandrer man litt på det som befinner seg foran linsen.
– På en god og lang dag (10-14 timer) kan vi klare å spille inn fem til åtte sekunder med film, ler Fredrik i Qvisten Animation
mot//oyvindholen.wordpress.com/2009/08/20/karines-verden/»>Karine Haaland (30)
Jobb: Animatør i Filmkameratene. Jobber sammen med 15 andre med Gurin med reverompa.
Bakgrunn: Tegneserier og animasjonslinjen i Volda
Lars Petter Anfinsen (25)
Jobb: Animatør i Funcom, som produserer dataspill. Har blant annet vært med på å utvikle spillet Dragonheart etter filmen med samme navn.
Bakgrunn: Datahobbyen med Commodore 64 og Amiga ble med tiden fulltidsjobb
Torbjørn Ljunggren (24)
Jobb: Animatør i Explore, som lager tredimensjonal dataanimasjon. Mest kjent for spesialeffektene til Jakten på nyresteinen i samarbeid med IFC.
Bakgrunn: Selvlært, startet som lærling i Explore etter utdannelse på Oslo film- og TV-akademi
Anders Fabritius (27)
Jobb: Animatør og grafisk designer i NRK. Lager vignetter og grafikk på data.
Bakgrunn: Studert grafisk design i Storbritannia. Ingen animasjonsutdannelse.
Fredrik Kiøsterud (26, foran) og Ove Heiborg (29)
Jobb: Driver eget animasjonsstudio, Qvisten Animation. Lager reklamefilmer, filmer for NRK2 og skal starte opp innspillingen av sin egen kortfilm Bad Bulls på nyåret. Har også laget musikkvideoen til Halvdan Sivertsens «Pus har løpetid» og NRK2s nye maskot Totto.
Bakgrunn: Westerdals reklameskole, som ikke har animasjonsopplæring. «Vi fant et videokamera med noen animasjonsknotter som vi plukket på,» sier de selv.
Hva skjer? (anno 1996)
• Kjell Aukrusts Gurin med reverompa spilles inn. Den er den første helaftens tegnefilmen hvor alt blir gjort i Norge. Flere langfilmer er på planleggingsstadiet.
• Flere og flere reklamefilmer animeres av nordmenn. I det siste har vi bl. a. sett Flax, Toro grøt, Hansa lettøl, Laban seigmenn, Multi slankepulver.
• Konkurransen mellom tv-kanalene innebærer en økt satsing på det visuelle. Økt bruk av animert grafikk i vignetter, pauseinnslag, nyheter og værmelding er resultatet.
• «Vanlige» spillefilmer bruker stadig mer animasjon. En film som Forrest Gump skal etter sigende inneholde over 200 dataanimerte scener. I Norge benyttet Jakten på nyresteinen seg mye av animasjon.
• Norske artister bruker i større grad norske animatører til sine musikkvideoer. Motorpsycho og Halvdan Sivertsen er blant disse.
• Dataspill produseres i Norge. Et firma som Funcom har nå rundt 100 ansatte.
• Eksplosjonen på internett- og CD-ROM-markedet innebærer økt bruk av animert grafikk.
• Det årlige arrangementet Animerte dager er blitt en suksess og viktig samlingspunkt for animasjonsmiljøet i Norge.
Fakta – Animasjon
• Animasjon kommer fra latin og betyr levendegjørelse eller besjeling.
• Animasjon får ellers døde og ubevegelige ting til å røre på seg.
• Animasjon blir skapt ved hjelp av datamaskiner eller filmkameraer.
• Animasjonsfilm blir spilt inn ved enkeltbilledteknikk. Motivet er i ro under opptaket, men flyttes eller forandres litt mellom opptak av hvert enkelt bilde. Når filmen vises oppstår en illusjon av bevegelse.
•De mest kjente formene for animasjonsfilm er tegnefilm og dukkefilm, men i praksis kan de fleste objekter animeres.