Kategorier
Tegneserier

Tabuknusing med Sverre H. Kristensen

På oppfordring: Min eneste anmeldelse av nordiske tegneseriers enfant terrible, Sverre Helmer Kristensen (1966-1997). Når skal vi få se den påkostede samleboka fra No Comprendo Press eller Jippi Forlag?

Les mer om ham her. Flere tabuknusere her, og mer om undergrunnsserier her.

Sverre H. Kristensen
Bad Pills
Mike Hunt Comix 2001

Kort sagt: Dette er 60 sider med søte tegneseriefigurer som voldtar, doper, mishandler, skamferer, torturerer og myrder andre nusselige figurer.

Kraftig kost, og ikke uten en viss tabusprengende kraft.

Danske Sverre H. Kristensen døde av blodkreft i 1997, og viet sitt kunstnervirke til ekstreme tegneserier og videoer. Han var selv ansvarlig for utgivelser som «Sewer Cunt«, «Det Magiske Cirkus» og «Donald Fuck«, og var også med i kanadiske antologier side om side med navn som Julie Doucet og Joe Matt.

Kristensens sjokkfylte serier stammer fra undergrunnstradisjonen, folk som Robert Crumb, Joe Coleman og spesielt S. Clay Wilson; og samtidige serieskapere som Ivan Brunetti (Schizo), Johnny Ryan (Angry Youth Comix) og naturligvis provokatøren Mike Diana.

Kristensen nekter seg intet, og humoren er kølsvart. Her drives det ap med aids, svarte, incest, kannibalisme, psykisk utviklingshemmede, dyresex, mord, voldtekt, nekrofili og abort – og dette er bare på de 20 første sidene. Alt er dyktig tegnet i en søt, funny animal-stil, og kontrasten blir virkningsfull – og hinsides smakløst. Sjokkeffekten blir likevel bedøvende i lengden, og provokasjonen mister kraft på grunn av overdosen med sjokkeffekter. Men les den om du tør.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..