Kategorier
Musikk R&B

Toni Braxton vender tilbake

«Ukjent superstjerne» ble overskriften da jeg anmeldte Ultimate Toni Braxton i Aftenposten, men egentlig bør hun trekkes fram i alle diskusjoner om nordmenns manglende forhold til r&b.

For visste du at hennes Secrets toppet VGs albumliste i 1997, og lå på listene i totalt 41 uker? Og at The Heat klatret helt til fjerdeplass i 2000, mens selv debutalbumet Toni Braxton lå seks uker på lista i 1993.

Mandag 3. februar vender hun tilbake med Love, Marriage & Divorce, med Babyface, 46-åringens første album siden Pulse fra 2010.

Toni Braxton
Ultimate Toni Braxton
Arista/BMG 2003
5/6

Innholdsrik oppsummering av tidsriktig karrière.

Toni Braxton er aldri blitt noen stor stjerne i Norge, men i USA var 35-åringen superstjerne gjennom hele 90-tallet. Denne samlingen gir et flott bilde av karrieren hennes, samtidig som den gir et fascinerende historisk innblikk i utviklingen av r&b på 90-tallet – der den spenner fra glatt soulpop via house remikser og frem til dagens fusjon med hiphop.

Med sin mørke stemme, var Toni Braxton stjerne allerede fra dag én. Søstergruppen The Braxtons rakk bare å gi ut en single, før Antonia ”LA” Reid og Babyface skrev solokontrakt med henne som den første kvinnelige artisten på deres plateselskap LaFace. Det angret de ikke på, for Braxtons to første album solgte utrolige åtte millioner hver. Siden er Braxton havnet litt i skyggen av nyere r&b-divaer som Alicia og Beyoncé, men fans av disse har mye å hente i denne samleren.

Her går vi fra debutlåtene fra filmmusikken til Boomerang via såre og triste kjærlighetssanger som ”Another Sad Love Song” og gigaslageren ”Un-Break My Heart” til nyere og mer futuristisk funk i samarbeid med The Neptunes og Rodney ”Darkchild” Jerkins.

Noe kan virke litt datert i dag, og det kan være vanskelig å få tak i artisten Toni Braxton mellom de stadige musikalske forvandlingene – men det er uansett blitt en finfin samleplate.


Opprinnelig publisert i Aftenposten.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Toni Braxton vender tilbake”

[…] Artisten med det vanskelige navnet har siden debuten i 1993 utviklet seg til en av USAs mest særegne. Utgangspunktet er soul, men frøken Ndegeocello har ikke den samme ensidige innstillingen som mange av sine r&b-medsøstre. Derfor fremstår hennes femte album mer som en sjangerhybrid, en sakte og seigtflytende hyllest til Den store kjærligheten med smak av soul, reggae, dub, psykedelia, funk, jazz, rock og blues (blant annet bidrar bluesgitarist Doyle Bramhall). Det ligger langt nærmere Jimi Hendrix, Sly Stone og Alice Coltrane enn Mary J. Blige og Toni Braxton. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..