Flere norske zombier

Jeg er intervjuet som zombieekspert i Bergens Tidende, som la merke til min bloggpost om Norsk zombielitteraturhistorie. Avisa har attpåtil funnet nok et rykende ferskt eksempel, nemlig billedboka Zara og dei. Gorillahjerne til middag av Bjørn Sortland og Elisabeth Moseng.

Les saken her (krever abonnement). Jeg tillater meg å legge ut hele «mitt» avsnitt under, inkludert noe som ble kappet før publisering.

¨

Øyvind Holen er journalist i D2 og ekspert på populærkultur. Først på 2010-talet kan me snakka om zombie-litteratur i Norge, seier han.

– Kva kjenneteiknar den norske zombie-litteraturen?

– Først og fremst at han har vore fråverande. I Norge er denne sjangeren heilt ny.

Lenge var det tabu å skremma barn, ifølgje Holen.
– På 1950-tallet innførte amerikanske tegneserier streng selvsensur, som gikk spesielt hardt utover skrekksjangeren.

– Dei siste åra har Norge omfamna skrekklitteraturen, spesielt for barn. Me har hatt ein del omsette skrekkbøker dei siste åra, men at norske barne- og ungdomsforfattarar skriv skrekklitteratur er ganske nytt. Både Arne Svingen, Jon Ewo og Ingunn Aamodt skriv grøssarar. At zombiane no kjem inn i barnelitteraturen er ei naturleg vidareføring av vampyrbølgja, seier Holen.

Mens både Frankenstein, vampyren og varulven stammar frå litteraturen, er den moderne, hjernespisende zombien ein idé frå popkulturen.

– Den zombien vi kjenner oppstod i amerikanske teikneserier og film på 1950- og 60-talet, og er ein populærkulturell arketype som har vore der heile tida etterpå. Filmane har vore den store isbrytaren som gjer at me no ser zombiar også i litteraturen. Dessutan er ein teikneserieskapar som Jason ein pioner i den gryande norske zombie-tradisjonen, seier Holen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: