Kategorier
Film

Jackie Chan: Verdens tøffeste filmstjerne

Jackie Chan har vendt tilbake til filmen som gjorde ham til et verdensnavn. Police Story 2013 hadde kinesisk premiere på selveste julaften, og blir forhåpentligvis å se på våre breddegrader i et eller annet format i løpet av året.

Mens vi venter har jeg gravd fram 1997-saken min fra VG, som fikk overskriften «Verdens største filmstjerne (på video)».

Han har knust de fleste ben i kroppen, brukket nakken tre ganger, slått med stokker og gått på operaskole. Han er kung fu-ekspert og svartelistet av alle forsikringsselskaper herfra til Hong Kong.

Navn: Jackie Chan

Yrke: Skuespiller og stuntmann.

Han har spilt i over 40 filmer, han er James Bond og Bruce Lee i samme person. Jackie Chan er superstjerne – i Asia.

Chan er Mr. Actionfilm personlig. Flere mennesker har sett filmene hans enn alle verdens arnolder og sylvestere kan drømme om. Men i Norge støver filmene hans ned i videohyllene og kommer aldri på kino.

Actionhelten Jackie Chan gjør alle stuntene selv. 

I en alder av 42 gjør Jackie Chan fortsatt alle stuntene sine selv. I Rumble In The Bronx sto han på vannski etter en luftputebåt uten vannski og med brukket ankel!

– I USA har de ikke actionfilmer lenger, de har datamaskiner, uttalte Jackie til Daily News, og viste til at dagens Hollywood-action i større og større grad blir skapt av dataeffekter.

Har du vært fast inventar på en litt større videosjappe, har du kanskje snublet over noen av Jackies filmer. Hvis ikke, tenk deg følgende: Buster Keaton og Gene Kelly krysset med Bruce Lee. Jackie Chan er både knallhard kung fu-ekspert, slapstickhumorist og entertainer. Han skal ha sunget i Hong Kong-utgaven av Disneys Skjønnheten og udyret.

Fra han var syv til han var 17 gikk Jackie gjennom et knallhardt treningsprogram på en operaskole i Hongkong. Skoledagen varte fra fem om morgenen til midnatt, og elevene kunne bli slått med stokker og nektet mat.

Jackie trente sang, dans, skuespill og kampsporter. Da han var åtte, debuterte han som skuespiller, og ble senere stuntmann.

Siden lå Jackie an til å bli en av mange i rekken av Bruce Lee-kopier. Det som reddet ham, var å kombinere de tradisjonelt sett gravalvorlige kung fu-filmene med komikk inspirert av folk som Benny Hill. Gjennombruddsfilmene Drunken Master og Snake In The Eagle’s Shadow fra 1978 inneholder endeløse kampscener og banal slapstickhumor sett med dagens øyne, men de revolusjonerte kampsportfilmen.

– Jeg ville være som Chaplin eller Buster Keaton, men alle regissørene jeg jobbet med ville at jeg skulle kopiere Bruce Lee. Da jeg ble berømt, fikk jeg muligheten til å gjøre som jeg selv ville, forteller Jackie i et intervju med New York Times.

Jackie fortsatte suksessblandingen mellom halsbrekkende action og bløt humor i en rekke actionfilmer på 70- og 80-tallet. En typisk Jackie-scene finner vi i The Armour Of God fra 1984. Bevæpnet med kun en brennende stokk angriper en livredd Jackie en horde med gale kung fu-munker. Til slutt klarer Jackie brasene med å feste enorme mengder dynamitt til kroppen sin for å skremme vekk munkene. Uheldigvis er Jackie såpass klønete at dynamitten tar fyr uten at han selv vet om det. Det går så klart bra til slutt.

Det som har gjort Jackie Chan til den superstjernen han er, er stuntene.

For Jackie bruker aldri stuntmann, han gjør alle de livsfarlige stuntene sine selv. Og det er ikke alltid det går like bra. Gjennom karrieren har han brukket nesten hvert bein i kroppen, nakken har han brukket tre ganger.

Under rulletekstene har Jackie gjort det til vane å vise opptakene som ikke gikk så bra. I 1984 spilte han inn The Armour Of God i Jugoslavia, og skulle hoppe fra en slottsmur til et tre. Han klarte stuntet en gang, men for å vise seg fram måtte han gjøre det en gang til.

Jackie falt over ti meter, med hodet først, rett på en stein. Han knuste skallen og fikk et stykke bein inn i hjernen. Som resultat av et stunt i filmen Police Story må han opp hver time om natten for å få skulderen sin tilbake i ledd.

– Vi gjør ikke stunt på den amerikanske måten. Stuntene våre er menneskelig mulig. Jeg vil gjøre slikt som vanlige mennesker ikke klarer. Akkurat på grensen. Jeg kan dø. Eller jeg kan overleve, forteller Jackie i et intervju med The Face.

Jackie

Vil vinne vesten
Jackie Chan prøver for annen gang å vinne det vestlige kinopublikumet.

Samarbeid med Quentin Tarantino, Wesley Snipes og Sylvester Stallone står for døren.

Første gangen Jackie prøvde seg på Vesten var ingen suksess. Filmene The Big Brawl og The Protector ble spilt inn i USA. De inneholdt ingen stunts, hadde dårlig koreograferte kampscener og Jackie hadde null kontroll over filmen. I korthet: De inneholdt intet av det som en klassisk Jackie Chan-film skal. Men nå ser det ut som om det skal lykkes for Jackie i USA.

– Jeg hadde gitt opp USA, forteller Jackie i et intervju med det amerikanske bladet Jetpack.

Men så så jeg at Jean-Claude Van Damme klarte det, Schwarzenegger klarte det. Så hvorfor ikke jeg? To av Jackies gamle filmer kommer nå på kino i USA hvert år. I tillegg skal Jackie spille i film sammen med Wesley Snipes, Sylvester Stallone vil ha ham med i en film og Quentin Tarantino ønsker å skrive et manuskript for superstjernen fra Hongkong

De beste filmene

Her er noen av Jackie Chans beste filmer, og stuntene han har gjort:

Project A (1983)
* Henger fra et klokketårn, og faller ned tre etasjer. Gjør det samme stuntet tre ganger.

* Blir lenket fast til en flaggstang, unnslipper ved å klatre til toppen av stangen.

Police Story (1985)
* Henger i en paraply etter en kjørende buss.

* Kjører bussen gjennom (bokstavelig talt) en liten landsby.

Armour of God (1986)
* Sklir ned en svær bakke med en bande pygmeer i hælene.

* Hopper fra toppen av et fjell for å lande på toppen av en flygende ballong.

Project A Part II (1987)
* Får en vegg i hodet.

* Spiser en neve chilipepper.

Police Story II (1988)
* Krysser gaten ved å hoppe på busser, for å avslutte med å hoppe gjennom en balkong laget av glass.

Armour of God II (Operation Condor) (1991)
* Ramler ned et fjell inne i en slags boble.

* Kjører en motorsykkel utfor en kai, hopper av sykkelen i lufta og griper fatt i en heisekran.

Police Story III: Supercop (1992)
* Henger fra stigen på et helikopter, og blir slengt mot vegger, bygninger og et tog i bevegelse.

* Nedkjemper alle skurkene på toppen av det samme toget.

Drunken Master II (1994)
* Slåss med en gammel mann under et tog.

*Bekjemper utallige mennesker og ødelegger et hus ved hjelp av et ødelagt bord.

*Drikker bensin.

* Faller oppi en mengde glødende kull.

Rumble in the Bronx (1995)
* Hopper fra toppen av et garasjehus (åtte etasjer høyt) over til en balkong.

* Hopper fra en bro til en luftputebåt, brekker ankelen.

* Står på vannski (uten ski) etter luftputebåten, med brukken ankel.

First Strike 1996)
* Kjører snowboard nedover en fjellside. Hopper opp og henger seg fast i et helikopter, er kun en halv meter fra helikopterets rotor.

Opprinnelig publisert i VG 3. januar 1997.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..