Kategorier
Intervjuer Musikk

Supermale og alfahannene

Synthpopbandet Supermale satser på strømming. Og fotobok. Og fransk, surrealistisk litteratur.

Fredag 14. februar kl. 1930 presenterer trioen den nyoversatte romanen Overhannen, opprinnelig gitt ut i 1902, på Cappelens Forslag i Bernt Ankers Gate 4. Her er min D2-sak om fotoboka/plata Supermale Yourself.

VisBildeServlet

I boken Supermale Yourself jogger trioen Supermale med Davy Wathne, skater med Øystein Greni og jammer med Thomas Hylland Eriksen. Det oslobaserte bandet har mistet troen på kjøp og salg av musikk, men ikke det fysiske formatet. Derfor satser de på at en årlig fotobok skal piske opp interessen rundt strømming av gruppas dansbare synthpop.

– Når man driver med musikk ligger produkter med foto, design og tekst nært. Vi har en stor verden å boltre oss i, og det er merkelig at musikkbransjen har vært så utrolig sneversynte i sine fysiske produkter. Jeg tror vi står i en god posisjon til å skape noe nytt, en type bøker som ikke blir lagd av vanlige forfattere og forlag, forklarer Kristian Notland Harnes i Supermale.

Ved siden av bandet skriver Harnes masteroppgave om konkurransekraft og utvikling av Oslos musikkindustri, og mener kjøp og salg av albumformatet, både fysisk og digitalt, er noe vi ikke kommer til å forholde oss til fremover.

– For meg har Itunes vært like betydningsfullt som minidisken, en blindsone. Vi forholder oss til realitetene og ser mulighetene. Norskandelen på strømming er nå nede i 10–15 prosent, mens det var nærmere 50 prosent i cd-platens storhetstid. Konkurransen om folks streamingvaner er mangedoblet. Det var enkelt å være musiker på 90-tallet, i dag må vi skjerpe oss.

– Dere er ikke redd for at boka skal fungere mer som en nevemagnet enn å skape nysgjerrighet rundt musikken?

– Ikke redd, men vi ser at boken gjør det lett for enkelte musikkjournalister og musikere å devaluere musikken. Effekten er faktisk mest synlig i medier vi vanligvis ikke ville ha nådd ut til, som for eksempel magasinet Bunad, men også ved at det har vært lettere å selge inn til tradisjonelle medier, lokalaviser og så videre. Vi har også satt personlig rekord i streaming, og det er selvfølgelig også betydningsfullt å være i forlagsdistribusjonen, samt å være synlig i de store bokhandlerkjedene. Neste års bok blir med britiske kjendiser, så det er bare å glede seg!

PS! Glemte nesten å nevne at Supermale også har gitt ut sitt debutalbum, som også er døpt Supermale Yourself.

Opprinnelig publisert i D2.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Supermale og alfahannene”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..