Eve Arnolds mennesker

Fotobok-uke på bloggen. I dag: Eve Arnold (1912-2012).

Siden Eve Arnold ble den første kvinnelige fotografen i stallen til Robert Capa og Henri Cartier Bressons fotobyrå Magnum i 1951, har hun knipset en lang rekke av vestens mektigste, peneste, mest talentfulle og mest berømte mennesker. Nå er noen av hennes beste og mest kjente bilder samlet i boken «Eve Arnold’s People» (Thames & Hudson), fra Marlene Dietrich, Marilyn Monroe og Paul Newman til Clark Cable og Malcolm X.

Arnold hadde en egen evne til å komme tett innpå både kjendiser og maktmennesker, og mange endte opp som hennes personlige venner.

«Eves intimitet overfor folk kommer frem i bildene hennes. Subjektene hennes er avslappede og spontane foran kamera. Hvordan gjorde hun det? Hun elsker livet og mennesker, og det er det hun er ute etter. Med sine medfølende øyne og sans for humor, retter hun linsen sin mot mennesket bak stjernen, bak politikeren, bak den lutfattige og bak barnet,» skriver modellen og skuespilleren Isabella Rossellini i forordet.

I tillegg til superstjernene, rommer Eve Arnold’s People også flere portretter av hverdagsmennesker og større seksjoner om hennes arbeid blant gjestearbeidere i Long Island, under innspillingen av Marilyn Monroes The Misfits, møtet med Malcolm X og den gryende bevegelsen av svarte muslimer i USA og det store prosjektet «In China».

Brigitte Lardinois (red.)
Eve Arnold’s People
Thames & Hudson 2009
176 sider

Opprinnelig publisert i D2.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: