Kategorier
Intervjuer metal Musikk

Autentisitetsdebatt anno 2002: Rockesnobbene bestemmer

Siden Sivert Høyem har erklært krig mot pysete og innadvendt indie, og samtidig blåser liv i autentisitetsdebatten i rocken, er det på høy tid at vi også våger å ta opp igjen den ti år gamle kredrock vs numetal-debatten. Både Linkin Park og Limp Bizkit kommer jo med plate til sommeren.

Dette er en Aftenposten-sak fra 2002, opprinnelig skrevet som en undersak til et intervju med kredrockerne Black Rebel Motorcycle Club. Debatten ble ført videre i denne Morgenbladet-saken om numetal.

Mens radio og presse omfavner retrorocken, ignoreres populære rockeband som Limp Bizkit, Linkin Park og Kid Rock av mediene.

– Retrorock som The Strokes, Black Rebel Motorcycle Club og The White Stripes appellerer mest til musikkjournalister og platesamlere over 27 år. Samtidig ser pressen ned på den nye rocken, såkalt numetal som Limp Bizkit, Linkin Park og P.O.D. Men dette er musikk som er har et langt større nedslagsfelt blant et yngre publikum. Forskjellsbehandlingen fremstår fort som snobberi fra en voksen musikkpresses side, mener Asbjørn Slettemark, hardrockkjenner og redaktør i bransjebladet Faro Journalen.

Han påpeker at mens band som The Strokes lett slipper til, boikottes nærmest Linkin Park av presse og radio – og da er tv-annonsering den eneste måten å nå ut til publikum på.

Tv-annonserte Linkin Park ligger for tiden på femteplass på VG-listen med albumet Hybrid Theory, mens det ikke er spor etter «kritikerrocken» blant de 40 bestselgende albumene.

– Samtidig er det jo ingen tvil om at det ligger markedsføring fra øverste hylle bak oppmerksomheten til band som The Strokes. Måtene bandene lanseres på er annerledes enn med numetal-band. Men dersom en ser nærmere på omfanget er det minst like massivt som med et hvilket som helst høyprofilert numetal-band, avslutter Slettemark.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

5 svar på “Autentisitetsdebatt anno 2002: Rockesnobbene bestemmer”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..