Kategorier
Hiphop Intervjuer Musikk

N.W.A.-mimring på Blå

Ble du skuffa da den annonserte N.W.A.-reunionen under Style is King 99 på Blå viste seg å være et stunt satt i scene av performancegruppa Baktruppen, graffitiveteranene Raide og Wizer, samt produsenten/rapperen Mr. Pimp-Lotion?

Torsdag 20. mars kommer DJ Yella fra «the world’s most dangerous group» til Blå – og han har med seg Lil Eazy-E.

Eazy

N.W.A. regnes som en av tidenes mest innflytelsesrike hiphopgrupper, men kom seg aldri til Norge. Blant medlemmene er det bare Ice Cube og Arabian Prince som har opptrådt på norsk jord, mens MC Ren avlyste sin planlagte konsert i 1993, Eazy-E døde i 1995 og vi har ventet forgjeves på Dr. Dre i over to tiår.

Torsdag 20. mars blir sistemann i gruppa, DJ Yella, å se og høre bak platespillerne på osloklubben Blå – og han har med seg den rappende sønnen til N.W.A.-grunnlegger Eazy-E, som selvsagt kaller seg Lil Eazy-E. Klubbnavnet passer utmerket, siden både Eazy-E og sønnen vokste opp i et nabolag dominert av gategjengen Crips, som signaliserer tilhørighet ved hjelp av klær like blå som skoene Lil Eazy-E har på seg.

– Jeg møter alltid mange mennesker verden rundt, som forteller hvordan faren min inspirerte dem og at de ikke vet hvor de hadde vært i dag uten hans musikk. Det er til og med folk som sier pappa inspirerte dem til å bli politimenn og etterforskere, ler Lil Eazy-E, alias Eric Wright Jr., om innflytelsen til mannen som ble beryktet med N.W.A.-låten “Fuck Tha Police”.

­N.W.A. slo gjennom med Straight Outta Compton i 1988 og ble oppløst rett etter oppfølgeren Niggaz4Life i 1991. I mellomtiden hadde Eazy-E blitt uvenner med bandkompisene Ice Cube og Dr. Dre, og etter at Eazy-E døde av AIDS-relaterte årsaker i 1995 satt DJ Yella – som holdt seg nøytral i de svært offentlige kranglene mellom sine bandkollegaer – desillusjonert igjen.

– Da faren hans døde følte jeg meg ferdig med musikk. Jeg hadde fått gjort alt jeg hadde drømt om, men takket ja da jeg ble spurt om å fullføre Eazy-Es siste plate og min egen soloplate. Mange ville betale dyrt for Eazys siste låter, men jeg ba plateselskapet betale meg det samme som Eric ville ha gitt meg. Jeg var alltid mer opptatt av damer enn penger, og etter de to platene stoppet jeg bare, fordi jeg ikke ville drive med musikk mer, forklarer Yella, alias Antonie Carraby.

Yella

Lil Eazy-E (t.v.) og DJ Yella. FOTO: ØYVIND HOLEN

Isteden konsentrerte han seg om en annen, stor California-bransje, han begynte å produsere pornofilmer. Men i fjor ble musikkgnisten plutselig tent igjen, og nå reiser han verden rundt med nye platespiller – og musikken som satte Compton på verdenskartet.

– Dj-ing var vår første greie. Du vet at Dr. Dre og meg faktisk var langt mer populære som dj-er tidlig på 1980-tallet enn da vi var med i gruppen World Class Wreckin Cru før N.W.A.. Jeg elsket å være dj.

– Pappa var også dj iblant, skyter Lil Eazy-E inn.

– Nei, det gjorde han ikke. Ikke tro på det. Nei, han var aldri noen dj, svarer Yella.

– Jeg har hørt historiene. Han var dj.

– Nei, aldri i livet. Men det var Arabian Prince som for noen år siden fortalte meg at han reiste verden rundt for å være dj. Jeg ble overrasket, men tenkte ikke på det igjen før i fjor, og så fikk jeg meg et nytt sett med platespillere – og var i gang igjen, forklarer Yella.

På Blå gjør Yella et timelangt klassisk “west coast” dj-sett, før han avslutter kvelden med en 45 minutters konsert sammen med Lil Eazy-E, som skal fremføre både sine egne og farens låter. Samtidig kan Yella avkrefte ryktene om at han jobber med nytt studioalbum.

-­ Jeg og Lil E har ikke gjort noe i studio sammen ennå, men det kan hende vi kommer til å gjøre det. Hvis jeg kommer meg tilbake i studio da, jeg har ikke vært der ennå.

Opprinnelig publisert i D2.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

3 svar på “N.W.A.-mimring på Blå”

Dr.Dre har gjort et par konserter i Europa. (sammen….)
Med World Class Wrecking Cru; UK Fresh 86 på Wembley Arena.
Med N.W.A; Brixton Academy 1990.
og to konserter med Eminem (London og Dublin)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..