Kategorier
Arkitektur Intervjuer Tegneserier

Boligpolitikk som tegneserie

Tegneserieskaperen Esben S. Titland har samarbeidet med arkitektene Arild Eriksen og Joakim Skaaja. Resultatet ble heftet Tett, ikke trangt. Mer om Titland her.

Etter at arkitektene Arild Eriksen og Joakim Skaaja tok for seg bofellesskapets fordeler og utfordringer i andre nummer av Pollen, en publikasjon i hovedsak rettet mot arkitektstanden, kom de over streken til tegneserieskaperen Esben S. Titland.

Da bestemte de seg for å følge opp tankene sine i tegneserieform, for å nå ut med tankene sine til et annet publikum enn vanlig. I heftet Tett, ikke trangt etterlyses en plass for bofellesskapet i dagens boligproduksjon, som et alternativ til at stadig flere nordmenn bor alene i små leiligheter og små kjernefamilier fanges av tidsklemmen.

– Målet med tegneserien er å nå ut til en gruppe som sjelden leser arkitekturpublikasjoner og som tenker at fellesskapsløsninger er noe som tilhører sosial demokratiets barndom. Vi ønsker også å inspirere til å sette i gang på egen hånd, samle sammen noen vegger, finne en tomt og bygge hus sammen. I mange land som Tyskland, Sverige og Danmark er dette ikke uvanlig, men i Norge har nok boligens potensial som investeringsobjekt med utsikt til rask profitt gjort prosjekter hvor mange av kvadratmeterne en kjøper går til fellesarealer som verksteder, storkjøkken og gjesteleilighet, vanskelig salgbart. Vi ønsker også at debatten om bærekraftig bygging som foregår for fullt i Norge skal inkludere bærekraftige boformer og fokusere på disse, forklarer Arild Eriksen.

– Hvorfor snakker vi så sjelden om bofellesskapet når det gjelder boform? Er det kollektivet som mange av oss opplever i 20-årene som står i veien?

– Det handler nok endel om begrepsforvirring. de aller fleste tenker på studentkollektivet når de hører ordet bofellesskap, uten mulighet for privatliv og en endeløs rekke plikter og oppgaver. I tredje utgave av «Pollen» tar vi for oss boligutvikling uten utvikleren, og intervjuer tyske byggegrupper og andre som deltar i planleggingen av sin egen bolig. Det er også her vi mener bofellesskapet har størst potensial – når en selv er med på å planlegge hvor stor eller liten grad en må involvere seg i fellesskapet, og gjør det sammen med folk en liker og ønsker å bo sammen med, avslutter Eriksen.

Esben S. Titland, Joakim Skajaa og Arild Eriksen
Tett, ikke trangt
Pollen forlag/Eriksen Skajaa Arkitekter 2014, 32 sider

Opprinnelig publisert i D2.

 

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Boligpolitikk som tegneserie”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..