Kategorier
Musikk Tegneserier

Tori Amos og Neil Gaiman

Torsdag 22. mai spiller Tori Amos på Sentrum Scene, mens Neil Gaiman gjester Rockefeller kl. 19 mandag 26. mai. De to er gode venner, og refererer gjerne til hverandre i både musikken og litteraturen.

Gaiman signerer også på Outland i Kirkegata søndag kl. 14-15. Mer om Amos/Gaiman-forholdet her og her.

Og Sandman-saken under skreiv jeg i VG i 1996, i forbindelse med det første forsøket på å oversette Sandman til norsk. Mine Sandman-anmeldelser finner du her, mer om Gaiman her.

Delirium, Sandman-universets svar på Tori Amos.

90-årenes store tegneserie starter nå for alvor på norsk. Sandman handler i utgangspunktet om USAs svar på Jon Blund.

Sandman er blitt hyllet av alt fra forfatteren Stephen King til musikkbladet Rolling Stone. Den har vunnet det som er av tegneseriepriser, og sangerinnen Tori Amos, som er en stor fan, er inspirasjon for en av figurene i serien [2014-kommentar: Det er vel ikke helt riktig at Delirium er basert på Amos, men det er mange likhetstrekk mellom de to].

Kort sagt handler serien om Ole Lukkøye eller Jon Blund. I amerikansk barnelærdom er Mr. Sandman en figur som kommer og strør sand i øynene på barna slik at de blir søvnige.

– Med Sandman skulle jeg lage en tegneserie som jeg ville like å lese. Jeg hadde regnet med at serien ville gå inn etter åtte nummer, har forfatteren Neil Gaiman sagt i et intervju

Alt kan skje
Slik ble det ikke. Tegneserien er 90-tallets store suksesshistorie i seriebransjen, og Gaiman er blitt stjerne. Nylig kom nummer 75 av serien ut i USA, det siste i serien.

Briten Gaiman har skapt en serie hvor han kan fortelle historier om akkurat det som faller ham inn. Serien foregår på William Shakespeares tid i England, i det gamle Bagdad fra 1001 natt, eller i nåtiden.

Fortellingen om hvordan William Shakespeare fikk inspirasjon til å skrive skuespillet A Midsummer Night’s Dream vant den prestisjetunge World Fantasy Awards som den første tegneserie noensinne.

På norsk har serien kommet litt spredt i Magnum presenterer og Magnum, men det er først nå historien tar av: Første del av «Dukkehuset» er i salg denne uke i bladet Magnum presenterer.

Magnum

 

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..