Kategorier
Film Sakprosa

Illeluktende matdrama

Boka Fast Food Nation og filmen Super Size Me har vært skoledannende når det kommer til hvordan mat er blitt behandlet i dokumentarlitteraturen -og filmen. Men det gikk ikke særlig bra da førstnevnte – merkelig nok – ble spillefilm.

Med den avslørende boken Fast Food Nation ga journalist Eric Schlosser en solid dose mageknip til både de som spiser seg mette og de som tjener seg fete på hamburgere, men når det kom til dårlig magefølelse på kinolerretet var det Morgan Spurlocks Super Size Me som stakk av med all oppmerksomheten.

Vegetarianeren Richard Linklaters fiksjonalisering av dokumentarboken fra i fjor skapte derimot ikke like mye leven, på tross av stjerner som Bruce Willis, Avril Lavigne, Ethan Hawke og Patricia Arquette i rollene.

Denne uken går filmen rett på dvd i Norge, og her legges Schlossers harde fakta i munnen på kyniske hvitsnipparbeidere, engasjerte studentaktivister, meksikanske fremmedarbeidere og lavtlønte burgerflippere. På tross av flere sterke scener fra slaktehuset og styrerommet, gaper Linklater over mer han han klarer å svelge, og resultatet blir en fastfoodversjon av narkothrilleren Traffic. Fort spist, raskt glemt.

Opprinnelig publisert i D2.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..