Kategorier
Tegneserier

Svenske serier

Kartago Förlag med tre svenske tegneseriebøker det er verdt å sjekke ut.

 Da fire svenske tegneserieskapere besøkte Oslo Comics Expo i juni var det skjønt enige om én viktig utvikling i Tegneserie-Sverige: Der de tidligere var avhengige av å komme opp men en sterk figur for å å få oppmerksomhet og selge bøker, som Arne And eller Rocky, selger de nye svenske seriestjernene bøker i kraft av sitt navn og rykte.

Hvilket bringer oss til suksesshistorien Nina Hemmingsson. Når hun gir ut ny tegneseriebok, plastrer Kartago Förlag opp reklameplakater over Stockholm, for Hemmingsson er blitt en av gigantene i Tegneserie-Sverige, og selger kjapt 15.000 til 20.000 eksemplarer av sine bøker. Hun gjør suksess med sine sjikanøse – og navnløse – figurer, som ikke bare snakker rett fra leveren, men spretter opp magen og slenger innvollene sine opp på bordet til samtalepartneren. Snyggast på festen samler de nyeste av hennes enrutere, som i Norge kan leses i Nemi-bladet, og fyller på med et knippe nye skisser og tegneserier.

Der Hemmingsson debuterte på 2000-tallet, er 53-åringen Joakim Pirinen nærmere en slags stamfar for den moderne svenske tegneseriesatiren, en nasjonalskatt siden gjennombruddet med albumet og figuren Socker-Conny i 1985. Nå er han tilbake med Kommissarie Kvadrat, hans første bok med nye serier på seks år, som samler flere korte serier som tilsammen danner en større historie om landet Perineum, der hovedstaden er så stor at den ikke har noe navn. Pirinen er noen hakk mindre tilgjengelig enn Hemmingsson, og har du ikke noe forhold til ham fra før, kan det være like greit å starte utforskningen med Stora boken om Socker-Conny (1998) eller Kvarteret Kolossen: Samlade serier 1979-2009.

Men Kartago gir ikke bare ut den svenske tegneseriens nestorer, det er også verdt å merke seg fjorårets selvbiografiske tegneserieroman Fridas resor av debutanten Frida Ulvegren. Da hun var 13 år gammel ble hun oppdaget av en modellspeider, og kort etter innledet hun en kort, men intens periode som fotomodell. Ulvegren jobbet som modell på tampen av 1990-årene, med oppdrag i Malaysia, Italia og Hellas, før hun hadde rukket å fylle 16 år. Fridas resor er en fin skildring av et barn som plutselig befinner seg i de voksnes verden.

Opprinnelig publisert i D2.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Svenske serier”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..