Kategorier
Tegneserier

USA vs. Langtvekkistan

Første bind i tegneserien som ser nærmere på det trøblete forholdet mellom USA og «Midtøsten» kom ut i vår, men er fortsatt verdt din oppmerksomhet.

Mer om David B. og mesterverket Epileptisk her.

Visste du at det var en amerikaner som første gang beskrev landene sør og øst for Middelhavet som «Midtøsten»? Offiseren Alfred Mahan anvendte begrepet i 1902, da han hevdet at den som kontrollerer denne regionen, også kontrollerer hele verden.

Da hadde den unge nasjonen USA allerede vært i konflikt med muslimske stater som Marokko, Algerie og Libya i over 100 år, etter at pirater begynte å plyndre amerikanske handelsskip i Middelhavet. Allerede i 1803 kjempet amerikanske tropper mot bevæpnede muslimer på fastlandet for første gang, i det nåværende Libya.

Det er historikeren Jean-Pierre Filiu og serieskaperen David B. som tar for seg det betente forholdet mellom USA og Midtøsten i første bind i den planlagte tegneserietrilogien De beste fiender, som nå er utgitt i norsk oversettelse av Minuskel forlag.

David B. er best kjent for det selvbiografiske storverket Epileptisk, og regnes som en av Frankrikes ledende tegneserieskapere. De beste fiender er en lettlest utgreiing om et komplekst tema – som i stil kan minne om Larry Gonicks populærhistoriske storverk Cartoon History of the Universe, men minus det humoristiske skråblikket. Så renner da heller ikke forholdet mellom USA og muslimske stater over av muntre anekdoter.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “USA vs. Langtvekkistan”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..