Kategorier
Sakprosa

Sakprosatrend 2006: Krig, kjendiser og kosthold

Denne uka begynner bokhøsten for fullt, og er situasjonen for sakprosaen den samme som da jeg skreiv denne saken om bokvåren 2006?

Den kommersielle faglitteraturen handler i stor grad om tre K-er: Krig, kjendiser og kosthold.

– Bredden vil lide som følge av bokbransjeavtalen, frykter Trond Andreassen i fagforeningen NFF.

Er Kristopher Schau den nye drømmeforfatteren i norsk sakprosa? Denne uka er den uforutsigbare humoristen aktuell med boka Et Norge i krig, et forsøk på å gjøre en antihumanistisk norsk vri på Michael Moores samfunnsrefsende prosjekt. Tidligere har Schau gitt ut kokeboka Tendenser, og dermed oppfyller han de tre viktigste kommersielle drivkreftene i norsk faglitteratur: Krig og annen blodig historie, kosthold, inkludert både slanke- og kokebøker, samt den voksende kategorien «bøker skrevet av kjendiser».

– Vi satser på kulturhistorie, og vil nok aldri gi ut verken kokebøker eller kjendiser. Men krig kommer vi ikke utenom. Nå er vi i gang med Sjømannforbundets historie, og merker hvor stor interessen er for krigsdelen av denne historien, forteller Astrid Vibe, forlagssjef i Pax forlag.

Religiontrend
Med unntak av gratis frokost er Pax’ vår-pressekonferanse blottet for både kosthold og kjendiser. Isteden får de oppmøtte journalistene servert to religionshistorikere: Hanne Eggen Røislien forteller om sin reise blant jødiske nybyggere, mens Jeanette Sky snakker om savnet av en religionshistorie med kjønn- og klasseaspekt.

 – Fagbøker om religion var lenge et uhyre smalt markedssegment, men er nå i ferd med å bli et stort felt med allmenn appell, mener Vibe, som i 2005 opplevde overraskende bra salg av Gro Steinslands Norrøn religion.

2005 var et godt år for faglitteraturen hos Pax, men Vibe frykter at den nye bokbransjeavtalen vil gjøre de smalere titlene mindre synlige i butikkene. Også bokklubbene viser dalende interesse for sakprosa.

Trond Andreassen, generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF), deler Vibes bekymringer. Han mener bokbransjeavtalen kan slå negativt ut for bredden i faglitteraturen, på grunn av dårligere eksponering i bokhandlene – noe som igjen vil gjøre forlagene mer varsomme med å anta manuskripter som i utgangspunktet defineres som smale.

Narsissime-trend
– Det synes å herske bred enighet om at den nye bokavtalen fremmer kommers og satsing på noen utvalgte titler. Siden en stor del av bøkene som kjøpes, kjøpes på impuls i bokhandelen, styrer pallenes plassering kjøpsatferden langt på vei. Faglitteraturen må man et stykke inn i butikken for å finne fram til, sier Andreassen.

Men som Ny Tids liste over vårens høydepunkter innen faglitteraturen viser, er det fortsatt stor bredde. Og noen favoritter hevder seg:

Krigen står sterkt med Anthony Beevors Kampen om Spania: Den spanske borgerkrigen 1936-1939 og Simon Sebag Montefiores Stalin: Den røde tsarens hoff, mens Adam Hochschild tar opp tråden etter kolonialismegrøsseren Kong Leopolds arv med Begrav lenkene: Kampen mot slaveriet. En annen potensiell bestselger er Henrik Ibsen: Mennesket, første bind av Ivo de Figueiredos Ibsen-biografi – som kan plasseres i «kjendis»-kategorien. NFFs generalsekretær er ellers ikke i tvil om fagboktrendene.

– Vi får nok økt interesse rundt litteratur om den rådende narsissismekulturen; bøker om vin, mat, reiser, hager, interiør og så videre. En nykommer blir nok interessen for dyr, både i form av Paris Hilton-trenden med en liten hund i vesken, men også brukshunder av Lars Monsen-tilnærmingen. Jeg tror også vi vil se forsterket interesse for bøker om lokalsamfunn, lokalhistorie og lokal natur.

Høydepunkter bokhøsten 2005

* Politikk og samfunn
Hanne Eggen Røislien møter jødiske bosettere i Bosettere på hellig grunn (Pax), Inger Østenstad og Hawdam Salih Jaf reiser gjennom det kurdiske Irak i Reiser i krigens skygge (Damm) og rettsantropolog Clea Koff skriver om arbeidet etter folkemordene i Rwanda i Knokkelkvinnen (Humanist). Dessuten: Henrik Svensens Naturkatastrofer og samfunn (Aschehoug), Bill Brysons I de dype skoger (Gyldendal), Nina Dessaus Den globale oppvarmingen (Pax) og Lene Amalie Hamnes’ Naken uten fisk (Aschehoug).

* Økonomi og vitenskap
I Markedets makt over sinnene (Aschehoug) tar Bent Sofus Tranøy et oppgjør med alle som tror markedet er løsningen på alle utfordringer, mens Stephen J. Dubner og Steven D. Levitt bruker økonomi for å utforske samfunnets skjulte sider i Freakonomics (Gyldendal). Enda mer luftig er astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard i Bang! (Cappelen), mens nevrologiprofessor Oliver Sacks, en av verdens ledende populærvitenskapelige forfattere, skriver om sin egen barndom og oppvekst i Onkel Wolfram (Cappelen).

* Kvinner og menn
Neil Strauss avslører storsjekkernes hemmeligheter i Spillet (Cappelen), Sigri Sandberg M. skildrer jakten på kjærligheten i Kjærleikar (Samlaget), ekteskapets kulturhistorie og utroskap belyses i henholdsvis Stephanie Coontz’ I gode og onde dager (Gyldendal) og Frode Thuens Utro (Gyldendal). Jeanette Sky ser på Kjønn og religion (Pax), Hilde Sandvik tar Berit Ås’ begreper videre i Hersketeknikk (Samlaget) og Ayaan Hirsi Ali tar for seg kvinner og islam i Krev din rett! (Cappelen).

* Historie
Den romerske republikken er tema i Tom Hollands Rubicon (Gyldendal), Adam Hochschild tar for seg slaveriets historie i Begrav lenkene (Pax) og Simon Sebag Montefiore portretterer Josef Stalin i Stalin (Cappelen). Antony Beevor dykker ned i den spanske borgerkrigen i Kampen om Spania (Damm) og Jim Dwyer og Kevin Flynn skildrer de siste minuttene i World Trade Center i 102 minutter (Damm). Dessuten: Einar Niemis Norsk minoritets- og urfolkshistorie (Samlaget) og Nils Olav Østrems Norsk utvandringshistorie (Samlaget).

* Kultur
Christoph Biermann spiller opp med Nesten alt om fotball (Gyldendal), samtidsdans får sin antologi med Dans i samtiden (Spartacus) og Ibsen-høydepunktene er første bind av Ivo de Figueiredos Henrik Ibsen-biografi (Aschehoug) og Toril Mois Ibsens modernisme (Pax). Marta Breen forteller om 50 år med jenter i norsk rock og pop i Piker, vin og sang (Spartacus), Karin Hake har skrevet Historien om Barne-TV (Universitetsforlaget) og Dan Glimnes Pokerhåndboken (Kagge) oversettes. Demonens historie fra Babylon til Buffy the Vampire Slayer får vi i Asbjørn Dyrdals Demoner (Humanist).

Opprinnelig publisert i Ny Tid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..