Kategorier
Intervjuer Kunst

Redd verden i dataspill

Hvordan går det egentlig med newsgaming? Denne saken skreiv jeg i 2006:

Terrorisme, sultkatastrofer, miljøvern og flyktninger. Gjennom «newsgaming» tas dataspill i bruk i politisk debatt, informasjon og propaganda.

SULTSPILL: I Food Force jobber du for FN for å forhindre en sultkatastrofe. 

Det er krise i Det indiske hav. FNs matvareprogram må sende et team til øya Sheylan for å unngå at millioner rammes av en sultkatastrofe, og du er en del av teamet. Så beveger vi oss vestover til Afrika. Du er ikke lenger en FN-arbeider, men en 12 år gammel flyktninggutt i Darfur i Sudan. Her må du bruke kløkt, smidighet og raske reaksjoner for å unngå geriljastyrkene når du henter vann til familien og ellers gjøre ditt beste for å overleve i den enorme flyktningleiren.

Scenarioene kjenner du fra nyhetene, men dette er ikke virkelighet, men spillene Food Force og Darfur Is Dying, iverksatt av henholdsvis FN og MTV. Begge er nettbaserte dataspill opprettet for å opplyse, undervise, propagandere og oppmuntre til kritisk tenkning rundt noen av dagens mest brennbare politiske spørsmål. Trenden kalles «newsgaming».

– Fenomenet er ikke nytt. Det er lenge siden de første dataspillene av denne typen dukket opp, forklarer Gonzalo Frasca, forsker ved IT University i København.

Militære røtter
Vi kan trekke linjene tilbake til 1800- og 1900-tallets brettspill med moralske og opplysende baktanker. For eksempel The Landlord’s Game fra 1904 – en forløper til Monopol, som opplyste om utleie av fast eiendom og problemene det førte med seg. Innen dataspill har «newsgaming» også en overraskende lang historie.

– Du har for eksempel Chris Crawfords Balance of Power fra 1986, som handlet om diplomati og verdensfred. Samme mann sto bak Balance of the Planet i 1990, om miljøvernspørsmål. Og frøene til dataspill slik vi kjenner dem i dag ble utviklet innenfor et tungt militært og politisert system. Det amerikanske militærets første fly- og krigssimulatorer var ikke ment for å undervise i politikk og historie, men har utvilsomt hatt både politisk og utdanningsmessig innvirkning, forklarer Frasca.

Den største forskjellen mellom «newsgaming» i dag og tidligere, er at spillene i dag kan nå millioner av mennesker på kort tid via internett, mener spillforskeren. Han er en ivrig aktør innen «newsgaming», og står blant annet bak terrorismespillene September 12th og Madrid.

I førstnevnte bekjemper du terrorister, bare for å oppleve hvor vanskelig det er å unngå å drepe sivile samtidig. Når de avdødes sørgende venner og slektninger deretter selv velger å ta opp kampen som terrorister, ender du etter bare noen minutters spill opp med en skjerm fylt med skyteglade terrorister.

Der September 12th ble utviklet over tre måneder, var Madrid mer en ryggmarksrefleks etter terrorhandlingene i Spanias hovedstad i 2004. Det ble snekret sammen og lagt ut på nettet i løpet av to dager, og målet med spillet er å minnes terrorofrene ved å tenne lys og få dem til å skinne sterkest mulig.

TERRORSPILL: September 12th advarer mot ringvirkningen av krigen mot terror

Konservativ spillbransje
Der Madrid er et enkelt konsept, likestilt med en politisk tegning, er FN-spillet Food Force mer forseggjort og påkostet. Her er spilleren en del av teamet til den brasilianske FN-offiseren Carlos Sanchez, og spillet er en miks av flysimulator, strategi og action. I løpet av spillets første to måneder på nettet ble det lastet ned én million ganger gratis, og Frasca tror også vi snart kan oppleve at de største kommersielle spillaktørene hiver seg på trenden.

– Ting tar tid, men aktuelle hendelser er «big business» i andre medier. Se for eksempel på suksessen til dokumentarfilmer som Bowling for Columbine og Farenheit 9/11. Det er ingen tekniske utfordringer som forhindrer påkostede «newsgaming»-spill, men den største hindringen er at spill er kostbare og at selskapene er svært konservative. Men jeg tror vi framover vil få stadig flere spill som får oss til å tenke mer på vår virkelige verden.

Dessuten er det slående at vi bare anser spill som opponerer mot det politiske bildet og utfordrer status quo som «newsgaming», mener Frasca.

– Det finnes mange kommersielle storspill basert på virkeligheten, men problemet er at vi i Vesten ikke ser på dette som noe nytt eller oppsiktsvekkende. Se på America’s Army, et propaganda- og rekrutteringsverktøy utviklet av den amerikanske hæren. Militærspill som SOCOM og Full Spectrum Warrior, sistnevnte basert på en virkelig treningssimulator, er også basert på dagens geopolitiske situasjon, men vi anser dem ikke som «newsgaming» fordi de ikke står i opposisjon til det rådende politiske klimaet.

VIKTIG: Escape from Woomera fikk håndfaste politiske konsekvenser. 

Spillet som forandret verden
Gonzalo Frasca nøler ikke når han får spørsmål om han kjenner til spill som faktisk har forandret verden. Det australske dataspillet Escape from Woomera skapte offentlig debatt om landets immigrasjonspolitikk.

– Det er trolig det beste eksempelet på at dataspill kan få håndfaste politiske konsekvenser, mener Frasca.

Spillet ble utviklet i 2003, av en gruppe kunstnere, spillutviklere og én journalist, som skapte en 3D-modell av den australske interneringsleiren Woomera, basert på kart som var smuglet ut fra leiren. Dette ble til et spill, dels etter mønster av populære Half-Life.

Du spiller en flyktning, og som det het i reklamen: «Hvis du trodde det var vanskelig å unnslippe Castle Wolfenstein, da skal du prøve Woomera Immigration Reception and Processing Centre.»

– Spillet var basert på den ufordragelige australske immigrasjonspolitikken. For å gjøre en lang historie kort: I Australia interneres asylsøkere i store leire helt til sakene deres blir behandlet. Men siden regjeringen har begrenset med tid til å behandle søknadene, skjer det stadig vekk at disse menneskene blir holdt fanget i disse fengslene for svært lange tidsperioder. Spillet åpnet øynene til mange, og skapte bred debatt.

KRIGSSPILL: Full Spectrum Warrior er basert på en krigssimulator brukt av det amerikanske militæret. 

Fakta – Newsgaming
* Begrep skapt av Gonzalo Frasca for å beskrive dataspill basert på dagens nyhetsbilde.
* Ideelt sett bør «newsgames» publiseres daglig, mener han.
* Frasca er redaktør for nettsiden Ludology.org, og publiserer egne spill på Newsgaming.com.
* Bedriver ikke objektiv journalistikk, men tar klar stilling i brennbare spørsmål.
* Andre adresser: Darfurisdying.com og Food-Force.com [ikke aktiv lenger].

 

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..