Fritid i krigstid

Har du sett Vice-dokumentaren The Islamic State? Det bør du.

Det var langt fra første gang trendmagasinet ga oss innblikk i hvordan «de andre» lever. Og nå snuser selveste Walt Disney på Vice Media.

«Her er de sinte konservative muslimene» sto det i en bildetekst på VG Nett 6. april, og selv om det ganske riktig var et bilde av sinte og sikkert konservative muslimer som hyttet med nevene mot Indonesias Playboy-redaktør, fikk det meg til å savne mer journalistikk om hverdagslivet i land vi ikke liker å sammenligne oss med.

Heldigvis er redningen nær.

Sveriges Radios Caroline Salzinger er aktuell med boka Hälsningar från ondskans axelmakter, der hun forteller fra sin smått absurde hverdag som journalist i Nord-Korea, Iran, Irak, Syria, Libya og Cuba. Vi møter iranere som er dømt for å ha spilt inn pornofilm, blir tatt med til Teherans rockeundergrunn, går på shopping i Pyongyang og drikker arrak-brennevin på bursdagsfest i Damaskus.

Salzinger tar et skritt til siden i utenriksjournalistikkens daglige rapporter om krig, død og ødeleggelse, mens trendblekka Vice Magazine går lenger i sitt ferske spesialnummer om Irak.

Her bruker redaksjonen trend- og motejournalistikkens språk, formgivning, frekkhet og tematikk på Irak, i artikler om dokumentforfalskning og homofili i Bagdad, motereportasjer med eksil-irakere og utdrag fra selvbiografien til dobbeltgjengeren til Saddam Husseins sønn, Uday.

Irakere slipper til som plateanmeldere, og Omar Fadhil misliker for eksempel det nye albumet til det amerikanske metalbandet Unsane. Selv om han innrømmer at et par av låtene kan funke når han kjører i fylla i 160 kilometer i timen.

Slik klarer både Vice og Salzinger å gå vekk fra de store forskjellene til fordel for de små likhetene mellom oss og innbyggerne i «ondskapens akse». 

Opprinnelig publisert i Ny Tid i 2007.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: