Kategorier
Intervjuer Musikk

Den nasjonale Jokke-dagen

I dag ville Joachim Nielsen ha fylt 50 år, og hylles i kveld på et forlengst utsolgt Rockefeller.

Og siden mandag 8. september fra nå av vil stå igjen som den nasjonale Jokke-dagen har jeg samlet lenker til alle mine skriverier om Jokke & Valentinerne under.

1. Osloposten-intervju (1997).

«Du skriver ikke andre ting enn låter?

– Jeg har lekt med tanken, og prøvd meg på noen noveller. Men det er rocketekster jeg takler. Men jeg leser mye; forfattere som Graham Greene, Nelson Ahlgren, Charles Bukowski og James Caine.

[…]

– Hva gjør du om ti år?

– Jeg har bare ungdomsskolen, så jeg tror ikke jeg klarer noe annet enn å spille. Men i dag holder jo rockere på til de er 60, se bare på Rolling Stones. Men jeg er glad jeg ikke er debutant i dag. Dagens band er så flinke til å øve at jeg trolig ikke hadde kommet meg ut av øvingslokalet en gang. Jeg tilhører den gamle ‘øve-en-gang-i-uka-hvis-jeg-må’-skolen.»

2. Ny Tid-tekst om samleplata Prisen for popen (2002). 

«Det var en mørk og stormfull natt høsten 1986. Jeg satt i mørket på gutterommet og tok opp musikk fra Oslo-nærradioen Radio 7. Programlederne snakket om et nytt norsk band og tonene fra en  dyster akustisk gitar trillet ut fra høyttalerne. ‘Hvis jeg var deg, så ville jeg spandert en øl på meg’ sang en ung stemme med klar og tydelig oslodialekt, men han hørtes langt fra glad ut. Det var et hint av desperasjon og mørke i stemmen hans jeg ikke hadde hørt i norsk musikk tidligere.»

3. Ny Tid-tekst om myten om de fire store i norskspråklig rock på 80-tallet (2005). 

«La oss derfor gå tilbake til 1988. I april deler rockemagasinet BEAT ut Tore Olsens rockepris på Rockefeller, til minne om den avdøde rockejournalisten Tore Olsen. ‘De fire store’ slapp derimot ikke inn på festen. I 1988 led BEAT under lisseslips-diktaturet, med amerikansk blues, country og folk i høysetet – oppsummert som «roots».

Underholdningen var ved amerikanske norgesvenner som Timbuk 3, Eric Andersen og Tom Russell, mens den norske rocken var representert av The Colors Turned Red og Popcorn Explosion.»

4. Bergens Tidende-tekst om Jokke (2005). 

«Da Aftenposten oppsummerte musikkåret 1987, ble Jokke & Valentinerne nevnt som et eksempel på hvordan norske tekster sto sterkt ‘blant de mer hardføre og eksperimentelle rockartistene’. Bandet måtte dele setningen med størrelser som Kaniner til salgs, YM-stammen og The Beste.»

5. Osloposten-anmeldelser av Positiv kjærlighetssang (1997), Trygge Oslo (1997) og Billig lykke (1999), pluss BT-anmeldelse av hyllestplata Det beste til meg og mine venner (2005). 

«Trygge Oslo er hans beste plate siden Spellemannpris-vinneren Frelst!. Og med ‘Bestevenner’ har Jokke kanskje laget sin vakreste og tristeste låt noensinne, en seks minutters beskrivelse av to venner på full fart utfor stupet. Sangen er Jokkes gamle slager ‘2 fulle menn’ ti år etter, og et bevis at han fortsatt kan levere virkelige perler.»

6. Jokkes 25 favorittsanger, i anledning en minnekonsert i 2001. 

«- Joachim syntes ikke noe særlig om musikken som ble laget på 80- og 90-tallet, men nå skal det sies at han ikke fulgte så nøye med heller. Han gikk ikke på så mange konserter, og oppsøkte ikke musikk like aktivt som i tenårene. Det blir fort slik når du selv spiller i band, forteller May-Irene Aasen, tidligere samboer og trommeslager i Valentinerne.»

2 svar på “Den nasjonale Jokke-dagen”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..