Kategorier
Intervjuer Musikk

Andrea Ilic om japrock

Japrock-uka, dag 3: Under aliaset «Sanaka» var Andrea Ilic team manager for den norsk- og svenskspråklige versjonen av nettsiden JmusicEuropa.com, som sprer informasjon om japansk musikk på 13 europeiske språk.

Siden eksisterer ikke lengre, dette intervjuet er fra 2007.

X Japan

ØH: Hvor lenge har dere holdt på med en tjeneste på norsk, og hvordan har interessen utviklet seg? Hvor mange unike brukere har siden deres?

AI: JaME Norge har eksistert i ett år i november. Jeg startet denne tjenesten på norsk fordi jeg trodde at norske tilhengere ville likt å lese om sin favorittmusikk på sitt eget språk, og det virker som jeg hadde rett. Siden har utviklet seg en del siden den tid, vi har fått en ny versjon av designet og vi har opp til flere hundre lesere i uka, men vi håper på mange flere i framtiden.

ØH: Kjenner du til boka Japrocksampler av Julian Cope? Der hevder han at sine favorittband fra 1970-tallet var like bra, om ikke bedre, enn Black Sabbath og Led Zeppelin. Han snakker om Flower Travellin’ Band, Speed, Glue & Shinki og Les Rallizes Denudés. Men spørsmålet mitt er, føler du at verden rundt er i ferd med å oppdage kvaliteten på japansk rock på en helt annen måte enn tidligere?

AI: Jeg har hørt om boken, men jeg har ikke lest den. Jeg tror verden begynner å bli mer åpen for den slags musikk, kanskje ikke japansk musikk fra 70-tallet, men nyere musikk og for band som reiser til utlandet. Før var nok ikke folk interessert på grunn av språkforskjellene, men alt det er forandret nå. Japansk musikk har mye tilfelles med vestlig musikk, hvis man bare ser bort fra språket.

Jeg tviler heller ikke på at disse bandene han snakker om var like bra som Black Sabbath og Led Zeppelin. Store japanske band som X Japan og Luna Sea er fortsatt en inspirasjonskilde for mange nyere band, både i Japan og i Vesten.

ØH: Hva er de mest populære rockebandene i Japan i dag, hvor mye selger de, og er dette andre band enn de som er mest kjent i utlandet?

AI: Utrolig nok er de fleste japanske rocke band mer kjente og populære i Vesten enn i Japan. Jeg er ikke sikker på hvorfor det har blitt slik, men det finnes fortsatt band som MUCC og the GazettE som holder statusen sin oppe i Japan.

ØH: Hva slags undersjangre er mest populært blant dagens japanske rockeband?

AI: De mest populære undersjangere er Visual-Kei, som er en del av den generelle sjangeren Jrock. Under Visual-Kei kommer Oshare-Kei, som er den fargerike delen av Visual-Kei. I det siste har Angura-Kei (betyr stort sett underground) blitt veldig populært, og det er en mørkere sjanger av Visual-Kei.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..