Kategorier
Journalistikk Tv

NM i navlelo

Som Stein-Roger Bull viser, lite har forandret seg siden 2006. «Norge er et lite land med 5 millioner mennesker. Bare noen promiller av disse er kvalifisert til å delta i talkshow, og vi som lager TV kjenner dem alle og dermed bør det etiske spørsmålet være løst,» skriver Bull. Lett omskrevet: «Vi inviterer bare folk redaksjonen kjenner.»

Så her er mitt oppdaterte forslag for 2015: Alle tv-talkshows forbys å invitere gjester fra egen tv-kanal [2014-utvidelse: eller folk de kjenner], mens forlagene nekter sine forfattere å skrive om seg selv, sin egen skriveprosess eller «fiktive» forfattere som ligner dem selv.


Da Fredrik Skavlan inviterte Thomas Numme og Harald Rønneberg fra TV 2s Senkveld til NRK1s Først & sist i høst gikk det et sus gjennom Marienlyst.

Her inviterte Kong Fredrik, med sine 976.000 seere i snitt, lillebrødrene, med 565.000 seere, på audiens. Det motsatte ville aldri ha skjedd, og audiensen sørget for gode seertall for Senkveld samme kveld. God reklame og rørende forbrødring altså, men som Ny Tids tall [2014-kommentar: finner dessverre ikke disse tallene, men de viste at TV 2 sto i en særklasse når det gjaldt å ha sine «egne» navn som gjester og saker i Senkveld, Absolutt underholdning og lignende.] viser kan det virke som talkshow-gjestene gjerne blir invitert etter en runde i bedriftskantina.

Det er rørende at tv-programledere tror jobben deres er så interessant at de støtt velger å intervjue andre programledere, men denne narsissismen er ikke forbeholdt tv-folket. I årets bokhøst er det kø av forfattere som skriver om seg selv og sin egen skriveprosess, eller om en «fiktiv» forfatter som ligner dem selv. Fra kjendiser som Dag Solstad, Tove Nilsen, Anne Karin Elstad, Ari Behn og Hanne Ørstavik, til nykommere som Frank Lande, som debuterer med romanen Frank Lande, og Sissel Lange-Nielsen, som gir ut Et forfatterliv.

Hvorfor er Kultur-Norge så navlebeskuende? Kanskje vi trenger noen kulturmødre, som kan foreslå for våre hardtarbeidende kulturarbeidere at de bør komme seg ut i verden for å møte andre mennesker iblant? Eller konkurrerer dere om hvem som kan samle mest navlelo?

Opprinnelig publisert i Ny Tid i 2006.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..