Filmuke 5: Jade Warrior

Hva med et finsk-kinesisk actionepos? Aki Kaurismäki møter Snikende tiger, skjult drage i 2007s Jade Warrior.

Norsk film er fortsatt pinlig sidrumpa sammenlignet med sjangerleken hos våre naboer. Det blir ikke alltid like vellykket, men Finland, Sverige og Danmark prøver der Norge står stille.

For når norske filmskapere tøyer grensene, ender det ofte med noe veldig arty, som Den brysomme mannen, eller noe veldig sjangertro, som Fritt vilt. Når vi får norske paralleller til den danske science fiction-filmen Hvordan vi slipper af med de andre, forsøket på å lage en svensk The Matrix med Storm eller det finske kung fu-eposet Jade Warrior?

Sistnevnte er første finske film som er satt opp på kino i Kina, spekket med liflig koreograferte kampscener, onde ånder og en herlig kobling mellom nasjonaldiktet Kalevala og kinesisk actiontradisjon.

Som Don Rosas Donald Duck-versjon av Kalevala tar filmen utgangspunkt i den magiske vidunderkvernen Sampo, smidd av den mest tragiske av heltene i eposet, smeden Ilmarinen. Tommi Eronen spiller både den hjerteknuste smeden Kai, som vi følger i dagens hverdagsgrå Finland, og den mandarin-snakkende krigeren Xintai i Kina for 4000 år siden – som begge må bekjempe den samme onde ånden.

Sjelden har en nordisk actionfilm sett så bra ut, og regissør Antti-Jussi Annila har fått god hjelp fra den kinesiske kampkoreografen Yu Yan Kai. Han sliter derimot litt med å sy de to historiene sammen, og den kinesiske delen flyter langt bedre enn den mer stillestående og klaustrofobiske finske sekvensen.

I nordisk sammenheng har vi aldri sett noe lignende, men Jade Warrior taper til slutt kampen mot de kinesiske storfilmene den står i gjeld til.

Antti-Jussi Annila
Jade Warrior
Sandrew Metronome 2007, 110 min.

Opprinnelig publisert i Ny Tid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: