Kategorier
Elektronika Musikk

Beatservice Records: Norges første techno-plateselskap fyller 20

Det særs viktige elektronikaselskapet Beatservice Records fyller 20 år. Sjekk ut spillelisten fra Beatservice-boss Vidar Hanssen hos Wimp, og les mitt intervju i anledning femårsjubileet mens du lytter.

Legg merke til at Hanssen i 1999 plasserte Röyksopp i skuffen «eksperimentell elektronika». Og var du kanskje én av de 54 abonnentene selskapet hadde i 1999?

Mer om norsk elektronika og klubbmusikk herher, her, her og her.

 

Vidar Hanssen i Beatservice Records har i fem år gitt ut technomusikk tilpasset hodet, ikke beina.

Denne uken slippes samleplaten Arctic Circles 2 – en ny maktdemonstrasjon av spennende og utfordrende norsk elektronisk musikk.

– Beatservice er et idealistisk selskap, og jeg stiller to krav til musikken jeg gir ut: Den skal være norsk og jeg skal like det, forklarer Vidar Hanssen i enmannsselskapet.

Siden 1994 har Hanssen gitt ut norsk og rimelig ukommersiell techno, med artister som Geir «Biosphere» Jenssen og Rune «Sternklang» Brøndbo som bestselgere.

– Er jeg heldig selger platene et par tusen eksemplarer; for dette er mest nisjemusikk for en dedikert fanbase. Jeg har 54 abonnenter som vil ha alt jeg gir ut.

Startet på radio
Beatservice Records startet i Tromsø som en jubileumsfeiring av ti år med et program på studentradioen. Samleplaten TOS.CD ble en suksessfull oppsamling av tromsømiljøet, og førte til at Hanssen startet opp Norges første rene plateselskap utelukkende viet techno.

– I dag skjer ganske mye innen norsk elektronisk musikk, spesielt innenfor mer dansevennlige sjangre som house og trance. Bare i løpet av kort tid har hele fire nye plateselskap etablert seg (Groovecentral, Eskimo, White Crane Records og Disturbance). Det er ikke så lenge siden jeg var alene om dette.

Hanssens hovedbase i kjølig nordnorsk ambient er også kraftig utvidet, og rommer nå blant annet Teebee & Ks bergenske drum’n’bass og osloartister som Sternklang og Upper Rooms (alias Isak Andersen), som debuterer som Beatservice-artist på Arctic Circles 2 etter to utgivelser på sitt eget Disturbance-selskap.

– Upper Rooms er både vanskelig og lett tilgjengelig på samme tid. Isak er en skolert musiker som har en meget spesiell måte å lage musikk. Han blander inn pop, spiller cello og synger gjerne litt selv også.

Men et hjertesukk kommer ikke Hanssen utenom.

– Selv om jeg utgir musikk som ligger så langt fra raveparties og dop som det er mulig å komme, opplever jeg fortsatt at man knapt kan lese om elektronisk musikk i media uten at det er snakk om dop. Det er den største bakdelen med å drive med dette og har ødelagt mye av min glede med denne typen musikk, sukker Hanssen.

Fakta – Norsk techno (anno 1999)

Vidar Hanssen har fulgt den norske technoscenen i en årrekke, og deler opp Techno-Norge i følgende grove kategorier:

• House
Partyorientert musikk med rytmisk driv og discofaktor. Artister som Bjørn Torske, Illumination, Those Norwegians, Erot, Mental Overdrive og artistene tilknyttet Thang Records.

• Elektronica/ambient
Lyttetechno for lenestolen. Atmosfærisk, stillegående og med lav rytmisk puls. Artister som Aedana Cycle, Biosphere og Information.

• Hiphoprytmene (triphop)
Tar utgangspunkt i hiphopens rytmespråk, men benytter seg i liten del av rap. Låner også reggaerytmer, især dub. Artister som Sternklang, Perculator og Palace Of Pleasure.

• Eksperimentell elektronika
Ligger i et grenseland mellom kafé-hiphopen og ambient. Kjennetegnes av leken eksperimenteringslyst. Artister som Röyksopp og Drum Island.

• Techno.
Den tradisjonelle technoen er lite synlig i Norge for tiden. Artister som Implosion, Pacemaker og tidlig Mind Over Midi.

• Elektroakustisk
Beveger seg nær samtidsmusikken, og kjennetegnes ved bruk av både elektronikk og organiske instrumenter. Artister som Deathprod, Supersilent, Alog og andre knyttet til selskapet Rune Grammofon.

• Drum’n’bass
Enkelt forklart hiphop-breakbeats i dobbel hastighet med seige bassganger. Artister som Teebee & K og Quadrant 4.

• Trance
En videreføring av techno, tilført en ekstra dose popeffekter og kommersielle tricks. Artister som DJ Lars Holte, DJ Stigma og Pacific Blue.

Bonus: Anmeldelse av Arctic Circles.

Diverse artister
Arctic Circles: A Selection of Sub Zero Soundscapes
Beatservice Records/Voices Of Wonder 1997

Tidligere var Tromsø techno-hovedstaden, men nå er Oslo i ferd med å ta over. Samtidig som Tromsø-væringene gjør osloborgere av seg, spretter lokale prosjekt som Sternklang og Palace Of Pleasure opp her i by’n.

Disse to, sammen med artister som Biosphere, Mental Overdrive, Illumination og sju andre er med på denne flotte norske technosamleren. Har du denne og dButs Det norske hus-plate i samlingen har du et rikt og utfyllende bilde av Techno-Norge anno 1997.

Norsk techno blir markedsført i utlandet som kald og arktisk med Biospheres flytende ambient i spissen. Denne samleren er tydelig myntet på utlandet, med en konsentrasjon om kald, skummel og minimalistisk techno, langt unna dansegulvet. Litt snevert kanskje, men det skaper en helhetlig plate.

Techno-Norge rommer mer enn dette, men Arctic Circles er en svært spennende og fascinerende plate som tar deg med til uante lydunivers. En god del av artistene tyr til eksperimentering og sonisk støy for effekt, og dette er fjernt fra rave-orientert technomusikk. Svært mange godbiter, min personlige favoritt er Informations «Nightwheel»: surklende, skummel og suggererende lydterror. Spill den høyt og skrem naboene dine!

Opprinnelig publisert i Osloposten.

5 svar på “Beatservice Records: Norges første techno-plateselskap fyller 20”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..