Kategorier
Hiphop Musikk

Hiphop-invasjon på Bylarm 2015

Jeg har i noen år sittet i hiphopjuryen i Bylarm, med den vanskelige oppgaven å plukke ut tre-fire artister av de jevnt over 100 håpefulle artistene som vil opptre.

Men i år fikk vi plukke ut sju artister. Mer om det her. Og du skal ikke se bort fra at hovedjuryen også har flere rappere skjult i ermet.

Og da medjurymedlem Christian Teisnes i XO Hiphop på Radio Nova viet en hel sending til de utvalgte, ba han meg – på særs kort varsel – i oppdrag å skrive ned noen begrunnelser.

Jeg rablet ned dette i full fart. Hør sendinga fra 9. november 2014 via linken over.

Unge Ferrari. 

Unge Ferrari
Fortsatt så undergrunn at han knapt gidder å legge musikken sin ut på Youtube, men han viser at det ikke bare er bergensrapperne som følger med på hva som skjer i Atlanta og omegn. «Snøhvit» er en av årets norske låter; innadvendt, klaustrofobisk, narkotisk, melodisk.

KUUK
”Full splid i hiphopmiljøet” skrev veteran Arild Rønsen om OnklP, men det var nok Kuuk han tenkte på. De har sceneshow, attitude, låter og videoer du ikke klarer å overse, mens halve ”miljøet” etterlyser skills. Men hiphop er intet profesjonsstudium, og det er derfor Kuuk kommer til å være på alles lepper etter Bylarm.

Cezinando
I gamle dager var avstanden fra ”ung og lovende” til ”veteran” i norsk hiphop på ca. tre-fire år, men kurven til oslorapperen Cezinando er fortsatt stigende. Debutalbumet ble unnagjort i år, nå begynner alvoret.


Onge $ushimane x Kobe-Wan Kenobi
Alle har vel skjønt at Yoguttene ikke er noen parodi nå, og nå begynner det å boble blant rapperne som har latt seg inspirere. I Bergen er dette en bevegelse nå, med Onge $ushimane, Kobe-Wan Kenobi, Hester, Rapspillets Obama, $vai-Rex og flere du ennå ikke har hørt om.

Kenneth Engebretsen & Khat/Hashish
Den ekteste blant de ekteste. Kenneth Engebretsen VIL dette. Han kan ikke gjøre noe annet enn å rappe. Mørke midt på dagen – på Stovner-senteret.

Ivan Ave
Ivan er så stø bak mikrofonen og engelskuttalen at man nesten blir mer imponert enn berørt, men nå mimringen om det gyldne 90-tallet i hiphopen når kokepunktet er det godt med en norsk rapper som får samplebasert hiphop til å høres friskt ut.

Mats Dawg
Som techno/house-miljøet på 90-tallet er Mats fra nord (Bodø), men har gjort Bergen til sin hjemby. Og det er kanskje derfor han føles som the missing link mellom Tungtvann og A-laget, både eksentrisk og melodisk, tradisjonelt og nytenkende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Hiphop-invasjon på Bylarm 2015”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..