Kategorier
Film Tegneserier

Sjangersjongløren Ed Brubaker

Liker du hardkokt krim, realistiske superhelter, spionthrillere eller skrekk bør du sjekke ut tegneseriene til Ed Brubaker.

Hvis du har sett Captain America: The Winter Soldier ble du kanskje overrasket over at filmen lå nærmere spionthrilleren enn superheltgenren, og hvis du titter ekstra grundig etter dukker også mannen bak veivalget opp i en bitte liten rolle.

Forfatteren Ed Brubaker skrev tegneserien Captain America i åtte år, og gjorde serien om til en av 2000-tallets mest underholdende superheltserier, og den klaustrofobiske og konspiratoriske kald krig-stemningen i filmen er løftet rett ut fra en av Brubakers historier.

47-åringen startet karrieren innenfor sosialrealistiske undergrunnsserier, men siden gjennombruddet med krimserien Scene of the Crime har han etablert seg som en av amerikansk tegneseriebransjes mest stilsikre genresjonglører.

Enkelt forklart har Brubaker spesialisert seg på å leke seg meg og spleise klisjeene innenfor klassiske amerikanske genrer som hardkokt krim, skrekk, superhelter og spionthrillere.

I den ferske serien Velvet leker Brubaker seg videre med spionthrilleren, enkelt fortalt som en James Bond-historie fortalt gjennom sekretæren Miss Moneypennys øyne, etter at det kommer for en dag at Moneypenny selv har en fortid som agent med rett til å drepe. Brubaker skriver gjerne historier med mystiske og livsfarlige kvinner i hovedrollene, og i Fatale spleiser han hardkokt krim med skrekklitteratur à la H.P. Lovecraft.

Hardkokt krim møter amoralsk superhelt i Incognito, mens Brubaker leker seg med krimlitteraturens klisjeer i pågående Criminal.

Opprinnelig publisert i D2.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

4 svar på “Sjangersjongløren Ed Brubaker”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..