Kategorier
Arkitektur Intervjuer Journalistikk Sakprosa

Jeg synser litt om Alna bydel

«Østkanten ble ikke skapt av innvandringen,» sier professor Thomas Hylland Eriksen på dagens oppslag om «Alnaprosjektet» i Dagsavisen – og jeg prøvde å svare på to spørsmål.

Les saken her, og mine utfyllende svar under. For ennå mer utfyllende svar skaffer du deg Groruddalen: En reiseskildring (også som e-bok). Sjekk også «Fem myter om Groruddalen».

Dagsavisen

Men først: Hva betyr egentlig utsagn som «når T-banen passerer Stortinget østover, skjer noe med stemningen»? Gjør det virkelig det? Hva skjer i så fall med stemninga?  Hva slags stemning er det egentlig på t-banen øst for Stortinget som ikke finnes på vestkanten? Er det den samme stemningen på alle de fire østlige banene eller er det lokale variasjoner? Dette bør det forskes mer på.

Men over til mine svar. Dagsavisen presenterer  «drabantbyen Alna» på forsida, men Alna er ikke én drabantby, men en av Oslos største administrative bydeler, med rundt 50.000 innbyggere, som holder hus fra villastrøket på Hellerud til blokkene på Ellingsrud.  Det er vel heller snakk om minst 10-15 små lokalsamfunn, fra Teisen og Ulven via Haugenstua og Trosterud til Høybråten og Furuset.

Dagsavisens bilde fra Furuset bibliotek, som brukes som illustrasjon, understreker noe av utfordringa: «Biblioteket på Furuset er en sosial møteplass på tvers av rase, kultur, religion og alder,» står det. Men funker det som en møteplass på tvers av drabantbyene i bydelen? Jeg tviler.

Furuset er det eneste biblioteket i hele Alna bydel, og utvilsomt en svært viktig møteplass, men i hovedsak for beboere på Furuset og nærmeste omkrets. Da jeg bodde på Teisen, med Helsfyr som nærmeste t-banestasjon, var også Furuset mitt lokale bibliotek, det føltes ikke særlig aktuelt å reiser sju t-banestopp for å komme seg på biblioteket. Da var det faktisk kortere vei til sentrum. For skolebarn på Haugerud og Tveita er nok Furuset såpass langt unna at det ikke er så ofte det er praktisk mulig med et besøk.

Så mikrotiltak er vel mitt beste innspill for hva som må gjøres i drabantbyene. Det er nok viktigere å tenke t-banestasjon for t-banestasjon enn å lete etter de store samlingsplassene for hele Alna bydel eller Groruddalen.

Dagsavisen: Hva er bra med bydel Alna?

ØH: Hva er egentlig dårlig? Alna er en stor bydel som strekker seg helt fra Helsfyr til Ellingsrud, fra villastrøk på Hellerud til blokker på Trosterud. Her finner du noen av Oslos rimeligste rekkehus og leiligheter, du bor nesten i Østmarka og det er maks 20 minutter med t-banen unna sentrum. Derfor er det også en bydel preget av stort gjennomtrekk, og den har vært innflytternes bydel siden den ble innlemmet i Oslo kommune, og ikke minst etter at boligbyggingen skjøt fart på 1960- og 70-tallet. Men folk forholder seg til bydelen som om det er én drabantby utenfor Oslo. Det er frykten og kunnskapsløsheten om området som er bydelens største fiende.

Dagsavisen: Hva mener du blir viktig for framtida for drabantbyen?

ØH: Å etablere mer liv mellom boligene, og sørge for levedyktige samlingsplasser og sentre. Utbyggingen av Groruddalen er preget av at planene ble lagt før privatbilismen skjøt fart, og resultatet er at flere av boligområdene er utarmet for sosial og kommersielt liv. Butikker forsvinner, det er få sosiale møteplasser og fritidsklubbene er presset økonomisk. Alnas største problem er nok størrelsen og et fravær av felleskapsfølelse for bydelen, så jeg tror det er viktigere å rette inn tiltakene på mikronivå, siden beboerne sjelden identifiserer seg med selve bydelen, men mer med t-banestasjonen og området den sogner til. Bydelen har nok mindre behov for tiltak som skal tiltrekke seg ”turister” fra andre deler av byen.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Jeg synser litt om Alna bydel”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..