Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 16: Mom’s Cancer

Denne selvbiografiske serien vant tidenes første Eisner-pris innen kategorien «best digital comic».

Brian Fies
Mom’s Cancer
Image/Harry N. Abrams 2006

Tegneserier på nettet? Talentløse drodlerier av folk uten vilje eller evne til å bli utgitt? Halvmorsomme stripeserier på jakt etter et publikum?

Feil, for som i musikkbransjen er internett blitt en viktig arena for nye talenter og konsepter innen seriebransjen. I 2005 vant amerikaneren Brian Fies den aller første Eisner-prisen innen kategorien ”best digital comic” for Mom’s Cancer, som nå er samlet mellom to permer for første gang.

Serien er en spontan og upretensiøs skildring av hverdagen etter at Fies’ mor diagnostiseres med lungekreft, og skildrer nøkternt, ærlig og åpent hvordan hele familien rammes av sykdommen, og hvordan behandlingen på kort tid forvandler en sprek dame til en skygge av seg selv.

Der moren er optimist på grensen til det naive, er hennes sykepleierdatter viljesterk og handlekraftig, mens Fies selv ofte blir sittende hjelpeløs på sidelinja. Serien ble publisert anonymt på nettet, som en blanding av dagbok og ”journalistikk fra frontlinjene”, og kanskje det nettopp var anonymiteten som gjorde at serien raskt fikk et stort publikum via jungeltelegrafen.

Mom’s Cancer er ingen ny Maus eller Palestine, men et solid bevis for hvordan tegneserien på enkelt og allment vis kan brukes til å formidle følelser, kunnskap og skjebner på både underholdende og rørende vis. Jeg felte i alle fall en tåre.

Opprinnelig publisert i Rocky.

 

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..