Kategorier
Sakprosa Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 22: 2014s alternative julehefter

Det blir ikke jul uten D2s alternative tips til julehefter under treet.

Ønsk deg at noen av disse tegneseriene dukker opp under treet. Eller noen av tipsene fra 2009, 2012 eller 2013.

Ellen Ekman
Lilla Berlin bok 1 og 2
Kolik förlag 2014

Årets stripegjennombrudd i nabolandet, fra sin base i Stockholm klarer Ellen Ekman å ta den globale hipsteren på kornet, du vet hen som jakter på den perfekte oasen ute i naturen, som samtidig har best bredbåndsdekning. Er samlet i to bøker av året, So Last Year og Mina vännar.

Christian Hartmann
Rom for forbedring
Jippi Forlag 2014

Ikke alle norske serieskapere dykker ned i stripehumor, sakprosa eller poetiske hverdagsskildringer, det er fortsatt noen som kneler ved alteret til alternativhelter som Robert Crumb og Peter Bagge. Den etterlengtede albumdebuten til veteranen Christian Hartmann er To trøtte typer som flytter til Solsidan.

Kirkman/Adlard/Rathburn
The Walking Dead bind 3: I trygg forvaring
Minuskel forlag 2014

Utviklingen i skrekksåpeoperaen The Walking Dead, om livet etter zombieapokalypsen, tar stadig forskjellige veivalg som tegneserie og tv-serie. Handler dette om menneskets ukuelige vilje eller hvor dypt vi kan synke når desperasjonen brer seg? Trolig begge deler, men sjelden har så bekmørk underholdning vært så populært.

Kazuo Koike og Hideki Mori
New Lone Wolf & Cub
Dark Horse Comics 2014

Var det ikke nok med 9000 blodsprutende sider om shogunens tidligere bøddel på 1600-tallet? På ingen måte, og nå har forfatter Kazuo Koike tatt opp tråden nøyaktig der han avsluttet sin historiske thriller fra Japan i 1976. Og utrolig nok ser dette ut til å bli en oppfølger som ligger nærmere Gudfaren 2 enn Speed 2 i kvalitet.

Mer om originalen her og her. Og hvis du vil ha enda mer, går du hit.

Shigeru Mizuki
Showa: A History of Japan
Drawn & Quarterly 2014

Her snakker vi «min kamp». Shigeru Mizuki (92) mistet den ene armen i kamp i Stillehavet under andre verdenskrig, men ble likevel en av Japans mest kjente serieskapere. I dette mammutverket tar han for seg «showa»-perioden i japansk historie, det vil si 1926 til 1989, samtidig som han forteller sin egen dramatiske historie.

Liz Prince
Tomboy: A Graphic Memoir
Zest Books 2014

«Guttejente» er et ord voksne kvinner gjerne bruker for å fortelle at de var ganske tøffe i barndommen, men her går Liz Prince grundigere til verks. Hun fant seg ikke til rette i jenterollen som barn, men følte seg ikke som en av gutta heller. Nok et bevis på at tegneserien er et flott verktøy for utforskning av kjønnsroller.

Jens K. Styve og Øyvind Lauvdahl
Kina Town
Jippi Forlag 2014

Styve og Lauvdahl overbeviste med sitt første samarbeid, den minimalistiske tegneserienovellen Torsken Bel Air fra 2003. Dessverre måtte vi vente i ti år på mer, men som i forgjengeren er dette en sitrende, stemningsfull og filmatisk skildring av en liten historie fra den norske utkanten. Er det bare å glede seg til trilogien fullføres i 2025?

Jiro Taniguchi
Min fars dagbok
Minuskel forlag 2014

En lavmælt skildring av moderne japansk mentalitet, familieforhold og taushetskultur fra en serieskaper som er vel så inspirert av amerikansk krim og franske tegneserier som manga. En voksen mann vender hjem til barndommens landsby etter farens død, og for første gang blir han kjent med sin egen fars historie.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

4 svar på “Øyvinds julekalender, luke 22: 2014s alternative julehefter”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..